Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пеглана кобасица, качкаваљ и ћилим на 5. Данима Пирота у Нишу (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 15.04.2018. З.С. Јужна Србија Инфо

У ресторану Дома Војске у Нишу, данас је одржана традиционална манифестација "Дани Пирота у Нишу" у организацији Удружења пироћанаца "Пироси" из Ниша.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Посетиоци су имали прилику да пробају, надалеко чувене пиротске производе, качкаваљ, пеглану кобасицу, кулинарске специјалите и одабрана вина из тог краја.

Манифистацију је ораганизовало Удружење Пироћанаца у Нишу "Пироси", уз подршку Пиротског и Нишавског округа и Туристичке организације Пирот и Туристичке организације Ниш.

На отварању, присутнима су се обратили предсеник Удружењаа "Пироси" Зоран Златковић, начелница Пиротског округа Драгана Тончић и дирекотор Туристичке организације Ниш Урош Парлић.

Очување традиције

Начелнива Пиротског управног округа округа Драгана Тончић, захвалила се организаторима на данашњем отварању ове гастро-туристичке манифестације и истакла, "да специфичност пиротског краја који се огледа у јединственој храни, пићу, дијалекту и гостопромству народа, јесу заптраво традиција коју Пироћанци имају за обавезу да чувају и промовишу".

Зоран Златковић, председник Удружења Пироћанаца у Нишу "Пироси", изразио је наду да ће следећа манифестациај бити још посећенија и додао "да у Нишу живи око 20 хиљада Пироћанаца, а менифестације попут ове јесу начи и место да покажу део своје културе и обичаја".

Стара планина повезује три Округа

Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа, у телефонској изјави за Јужну Србију Инфо каже "да једна од сарадњи и начина повезивања јесте свакако Стара планина, која повезује Зајечарски, Нишавски и Пиротски.округ".

"Путеви су завршени ка том планинском центру. Такође и завршетком источног крака Коридора 10, Ниш и Пирот ће бити временски ближи, јер ће се брже и безбедније стизати. Њихови качкаваљ, пеглана кобасица, вурда, ћилими и наша понуда, па аеродром и бање, ето заједничвког наступа", додаје Сотировски.

Данашњу манифестацију је посетио и директор Туристичке организације Ниш, Урош Парлић.

Парлић је подвукао, да су манифестације оваквог типа веома значајне, пре свега у заједничкој промоцији "брендова" југоисточне Србије.

Заинтересовани купци и посетиоци, могли су да уживају у чувеној пегланој кобасици, пиртском качкаваљу, диве се ручно тканим ћилимима и осталим "брендовима", специфичним за тај крај.

ВИДЕО.

video...

Коментара: 0


#   Ниш   Пирот   Стара планина   Драгана Сотировски   Нишавски округ   Пиротски округ   аеродром   пеглана кобасица   Урош Парлић   Туристичка организација Пирот   Туристичка организација Ниш   Дани Пирота   Удружење Пироси   Драгана Тончић   Зоран Златковић
@GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима