Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Приватизован црквени плац

rssBookmark and Share

Алексинац 25.02.2008. Тома Тодоровић - politika.co.yu, Б92

Мештани Житковца код Алексинца страхују да би део њихове цркве могао да постане приватно власништво.

Део плаца на коме се гради црква и где је требало да буде црквена порта, продат је на лицитацији држављанину Србије који живи у Француској. Плац је припадао предузећу "Ангроколонијал" које је у поступку приватизације. Скупштина општине Алексинац нудила је други плац у замену за тај, али Агенција за приватизацију није на то пристала.



Срђан Момчиловић, који живи и ради у Француској, купио на лицитацији плац „Ангроколонијала”, предузећа у стечају, на коме је у међувремену саграђена црква по споразуму са општинском влашћу

Процес приватизације у Србији, као што знамо, бременит је тешкоћама, а колико су одлуке државних органа у (не)складу са стварним животом, добро се види и по случају који ових дана бележимо у Житковцу, недалеко од Алексинца. Мештани и верници варошице од три-четири хиљаде становника, од јула 1993, у центру места граде црквуСветог Архангела Гаврила. Објекат, на тргу у центру места, и на плацу који је, пре скоро две деценије, Црквена општина Житковац добила споразумом са челницима алексиначке општине и локалног трговинског предузећа „Ангроколонијал” – пред самим је завршетком. Уместо да се црква коначно заврши, све је већа неизвесност око житковачке богомоље.

– Сви наши планови да Житковац добије достојан православни храм, пали су у воду пре неколико месеци, када је на лицитацији Општински суд у Алексинцу продао делове власништва трговинског предузећа „Ангроколонијал”. Срђан Момчиловић из Житковца, који годинама ради и живи у Француској, купио је скоро цео центар села, поред осталог и две, од три, парцеле на којима се гради верски објекат. Практично су и плац и црква прешли у његово власништво! Он је већ са једне стране саградио пословно-стамбени објекат, па наставља радове и на самом плацу где је црква – каже за „Политику” Драган Вучковић, председник Црквене општине Житковац.

Очигледно се ради о немару државе и Агенције за приватизацију, указује нам и председник СО Алексинац Иван Димић. Он потврђује да је својевремено општина уступила локацију трговинском предузећу, без надокнаде, и појашњава да је касније склопљен споразум да се ова локација уступи житковачкој црквеној општини:

– Покушали смо, пре продаје делова „Ангропромета” који је отишао под стечај, да заштитимо код Агенције за приватизацију бар саграђену цркву, понудили смо у име наше општине замену, да дамо други већи плац за продају, а да локација где је саграђен православни објекат не буде предмет лицитације, али Агенција је негативно одговорила. Тражили смо заштиту и од Министарства економије и регионалног развоја, али отуда нема одговора. У међувремену, локација је ипак продата, па је сада и црква угрожена.

Срђан Момчиловић је до сада у куповину објеката и плацева у центру Житковца уложио око 20.000 евра, а сам плац од 16 ари, на коме се налази црква, платио је 435.000 динара, колико је била почетна цена одређена у Агенцији. Из Француске руководи пословима и финансира изградњу.

У нишкој епархији кажу нам да је несхватљиво да се државни органи на овакав начин односе према скоро завршеном православном објекту. На сваком кораку може се чути да се слично није догађало ни у турско време. И питају се: да ли бизнисмен и гастарбајтер, без обзира на велике предузетничке амбиције, стварно нема осећај за вредности, свој народ и вернике, када му ни црквени храм није светиња. Његов поступак, истичу, подсећа на најобичнију отимачину.



#   Алексинац   црква   Иван Димић   Житковац   Агенција за приватизацију   Скупштина општине
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима