Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Борба за власт у Алексинцу

rssBookmark and Share

11.12.2008. Д. КОЦИЋ

Борба за власт у Алексинцу
"БИТКА ЗА АЛЕКСИНАЦ"

Владајућу коалицију, коју су чинили СРС, СПС, ДСС и група грађана „За Алексинац", расцеп у СРС-у довео је у питање јер се 13 од 18 одборника радикала приклонило Томиславу Николићу

Борба за власт у Алексинцу између „народњачке" и демократске опције није се још окончала, иако је од избора прошло осам месеци. Владајућу коалицију, коју су са 39 од укупно 55 одборника у локалном парламенту успоставили СРС, СПС, ДСС и група грађана „За Алексинац", расцеп у СРС-у бацио је на колена јер се чак 13 од 18 одборника радикала приклонило Томиславу Николићу.

Мада је Скупштина Алексинца на последњој седници радикалима вратила мандате, по свему судећи, на причу о борби за власт у овој варошици није стављена тачка. Бивши одборници на одлуку о одузетим мандатима поднели су жалбу Окружном суду у Нишу, а истој правосудној институцији обратиле су се и демократе, оптуживши алексиначку власт да је опстала захваљујући махинацијама и директном кршењу аката о раду локалне скупштине.

Залагање за нове изборе

Милан Вељковић, шеф одборничког клуба ДС-а у СО Алексинац, тврди да владајућа коалиција није бирала средства да би задржала власт и да је нужно распуштање локалне скупштине и расписивање нових избора.

- Тринаест одборника СРС-а пре нешто више од месец дана прешло је у Напредну странку, чиме је владајућа коалиција изгубила већину у Скупштини. Скоро месец дана трајали су њихови покушаји да по сваку цену задрже власт, што им је пошло за руком кад су обезбедили подршку двојице чланова Г17 и једног напредњака који се вратио старом јату - каже Вељковић.

На седници 28. новембра, која је била преломна за спас владајуће коалиције, догодило се незамисливо. Обезбеђивањем кворума потребног за одлучивање, подршку радикалима дали су одборници Г17 Плус Момчило Антанасковић и Драган Николић, а придружио им се и одбегли радикал Мирко Радојковић, који је, схвативши да ће изгубити мандат, експресно напустио напредњаке. Вељковић тврди да им се власт за то дебело одужила.

- Антанасковићу су обећани место општинског већника и плата од 70.000 динара, што је понуда која се не одбија. Николић је такође тражио противуслугу у виду бољег радног места за своју жену која ради у Здравственом центру у Алексинцу - оптужује Вељковић. Додаје да се алексиначке власти на овоме нису зауставиле, већ да су прекршиле општинске акте и Закон о локалној самоуправи, а све у намери да избегну увођење привремених мера и нове изборе.

- Скупштинска седница заказана за 13. новембар није одржана због недостатка кворума, па је нова заказана за 28. Међутим, о њеном сазивању обавештени смо само два дана пре почетка, чиме су прекршени скупштински акти и закон који за ово предвиђају двоструко дужи рок. Зато смо поднели жалбу Окружном суду у Нишу са захтевом да ту седницу на којој је и спасена владајућа коалиција прогласи нелегалном, што би за последицу имало увођење привремених мера и расписивање нових избора - истиче Вељковић.

Чека се одлука суда

Али председник Скупштине, члан ДСС-а Иван Димић, каже да је на политичку рашомонијаду у Алексинцу стављена тачка.

- Скупштина је одржана легално, али ме не би изненадила другачија одлука суда, пошто демократе не презају ни од притисака - истиче Димић. Коментаришући оптужбе опозиције да је алексиначка власт купила подршку за опстанак, одговара да се у политици услуге узвраћају.

- Антанасковић је био на листи Г17, али као члан СПО-а. Тачно је да ће он највероватније бити општински већник јер је нормално да добије одређену политичку сатисфакцију. Што се тиче Драгана Николића, такође одборника Г17 који нам се приклонио, његова жена не само што није добила бољи посао у Здравственом центру, како нас опозиција оптужује, већ је отпуштена због политичког деловања свога мужа - каже Димић.

Радикал председник Скупштине

Иван Димић, досадашњи председник Скупштине, требало би да постане председник општине, док ће његово место заузети Мирослав Стојковић, први човек алексиначких радикала. Димић демантује и наводе опозиције да Стојковић није дорастао овој функцији што се тиче образовања, и истиче да он има средњу стручну спрему, што је довољно да заузме његово место.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=53243&sectionId=56&view=story


#   Милан Вељковић   Иван Димић   Мирослав Стојковић   Ана Николић   Драган Николић   борба   Момчило Антанасковић   група грађана
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима