Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор Чепурин положио цвеће на споменик у Корбевцу крај Врања

rssBookmark and Share

Врање 02.09.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Амбасадор Русије, Александар Чепурин са делегацијом, положио је цвеће, крај споменика у Корбевцу, подигнутом у знак сећања на пут који су градили руски емигранти.

Цвеће и венце су положили су и градоначелник Врања Слободан Миленковић и први заменик генералног дирктора  „РЖД Интернешнл“, која је финансирала изградњу ограде и степениште до споменика, Мансурбек Султанов, као и представници борачких организација.

У оквиру посете, амбасадор Русије, Александар Чепурин одао је почаст градитељима такозваног „Руског пута ". Реч је о војним емигранатима из Русије који су од 1921. до 1925. године градили пут  од  Врања до Босилеграда,  преко  Бесне кобиле у дужини од 70 километара. Полагањем венаца и цвећа почаст су одали  и највиши представници града, организација и институција. Дочекан традиционално, хлебом и сољу, амбасадор Чепурин, сусрео се са најмлађима и мештанима  Корбевца. Међу њима  и са потомцима  градитеља  пута, који руско порекло не заборављају.

„Деда ми је био из околине Ростова. Дошао је , ношен ратовима из Русије и градио је овде пут.Упознао је моју баку која је у то време била удовица и њиме се оженио.Моја мајка родила се из тог брака 1922. године. Никада нам ништа није причао о Русији, јер се страховито бојао да не буде  ухваћен и послат назад у Русију, у Сибир“ рекла је Бранка Станковић  унука Андреја Макаренка.

Станиша Александров Каченков додаје:„Мој отац је овде дошао из Русије после 1. Светског рата и био упућен овде да од 1921. године  гради пут. Он је био руски офиц , завршио је Војну академију.  Дочекани су у Врању у центри  Врања  са руским војним оркестром. Међу њима је било много инжењера, лекара, архитеката, било је доста школованих људи.“

Амбасадор Чепурин разговарао је и са представницима Савеза удружења бораца Врања, који негују ослободилачке традиције и улажу напоре у очувању споменика  из протеклих ратова.

Овај споменик  са натписом „Кубаска козачка дивизија 1921-1925“ подигнут је у спомен војних емиграната из Русије који су изградили пут од Врања до Босилеграда преко Бесне Кобиле. Традиција братске сарадње и помоћи  се наставља.


#   Врање   споменик   Александар Чепурин   Русија   емигранти   Слободан Миленковић   Удружења бораца       Козаци
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима