Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор Мађарске у посети Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 18.03.2011. Град Ниш

Поводом обележавања годишњице рада Мађарског почасног конзулата у Нишу, амбасадор ове земље Оскар Никовиц посетио је Ниш и сусрео се са градоначелником Милошем Симоновићем.

Ово је прва посета мађарског амбасадора Никовица нашем граду. Он је оценио да је Град Ниш град са великим потенцијалима за сарадњу са Мађарском у многим областима, нарочито у облази културе и образовања.

Мађарски амбасадор Оскар Никовиц искористио је ову прилику да пренесе интересовање града Дебрецина за братимљење са нашим градом, са којим има много сличности, будући да је Дебрецин мађарски универзитетски центар дуге традиције и веома богатог културног живота.

Градоначелник Симоновић и амбасадор Никовиц закључили су да постоје велике могућности за интензивирање сарадње на пољу културе и привреде, по узору на сарадњу коју је Град Ниш већ остварио са Печујем, а који је прошле године био Европска престоница културе.

Амбасадор Никовиц нарочито је нагласио да ће Граду Нишу пружити подршку у организацији прославе 1700 година Миланског едикта и навео да је протестантска заједница у Мађарској нарочито заинтересована да учествује у прослави која се очекује у нашем граду.

У оквиру посете нашем граду, поводом обележавања 200 година од рођења Франца Листа, мађарски амбасадор и заменица градоначелника Нађа Марковић отворили су изложбу посвећену овом композитору у Европском кутку.

- Већ другу годину Град Ниш има част да се у њему организује изложба на дан обележавања мађарске револуције 1848. Овогодишња тема изложбе је 200 година од рођења Франца Листа, годишњица коју обележава цео свет, тако да се и Град Ниш на овај начин показао као део света, рекла је Нађа Марковић.

Она је истакла да се отварање почасног конзулата Мађарске у Нишу показало веома корисним, јер је у последње две године област културне сарадње знатно унапређена.

Милоје Бранковић, почасни конзул Мађарске у Нишу, на отварању изложбе у Европском кутку оценио је да су до сада остварени видљиви резултати у сарадњи са Мађарском, нарочито у области културе.

- Верујем да смо мађарску културу приближили грађанима јужне Србије, а у наредном периоду појачаћемо своје активности како бисмо још више унапредили међународне односе. Верујем и да ускоро можемо да очекујемо и привредну сарадњу, јер смо кроз формирање српско-мађарског форума већ успоставили комуникацију између привредника, рекао је почасни конзул Бранковић.



#   Ниш   амбасадор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима