Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бенетон стигао у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 31.01.2011. Извор: Град Ниш, Бета, Информбиро

Градоначелник Ниша Милош Симоновић, потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и оперативни директор компаније "Бенетон" Фабио Сартори потписали су у Градској кући Споразум о регулисању међусобних права и обавеза поводом улагања ове компаније у град Ниш.

Бенетон стигао у Ниш

У наредне четири године "Бенетон" планира да запосли 2.700 радиника. Укупна висина инвестиције износиће 43 милиона евра, а држава ће овај пројекат подржати са 9.000 евра по сваком новоотвореном радном месту. Планирано је да се производња покрене на плацу и у објектима фабрике Нитекс, као и да "Бенетон" у Ниш доведе своје кооперанте - добављаче, и успостави сарадњу и са домаћим компанијама које могу да одговоре стандардима ове компаније. Производња ће бити намењена првенствено извозу, а планирано је да годишњи обрт у пуном капацитету фабрике износи 72 милиона евра.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић оценио је да је дан потписивања овог споразума велики дан за Град Ниш.

- Сви ми, који се бавимо јавним послом, свакодневно решавамо најразличитије проблеме који се тичу наших грађана. Данашњи дан један је од најлепших дана обављања тог посла. Ова инвестиција буди наду за будућност текстилне индустрије и ствара могућност да град Ниш поново буде центар ове индустријске гране, рекао је приликом потписивања Споразума градоначелник Ниша Милош Симоновић.

Он је истакао да покретање привреде није само посао државе, већ и брига локалне самоуправе, као и да се без сарадње државних и локалних органа не могу остварити добри резултати.

- Сада, када је ту "Бенетон", сасвим је другачија слика "Нитекса", који је пре годину и по дана био у штрајку и када смо разговарали са радницима. Верујем да ћемо ефикасно и брзо реализовати и овај споразум, јер смо до сада показали да је Град Ниш своје договоре са Министарством економије и "Сиепом" увек брзо и ефикасно испуњавао, рекао је градоначелник Симоновић.

"Бенетон" намерава да један део објеката "Нитекса" реконструише, док ће хале које не задовољавају његове стандарде и потребе производње срушити и изградити нове. У њима ће бити инсталирана потпуно нова опрема. Град Ниш ће пружити максималну административну подршку у реализацији инвестиције (прибављање неопходних докумената и дозвола), а помоћи ће и у рушењу хала, које не задовољавају потребе Бенетона, као и у рашчишћавању терена. План је да слободна царинска зона буде проширена на локацију "Нитекса", у чијем оквиру ће се формирати и канцеларија царине како би се олакшала и убрзала царинска процедура, с обзиром да ће производња бити намењена извозу.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изразио је задовољство због потписивања споразума са највећом европском текстилном компанијом.

- У Ниш је дошла највећа европска компанија у области текстила, а ова инвестиција највећа је инвестиција у текстилну индустрију наше земље икада. Ниш је заслужио да добије најбоље, рекао је министар Динкић.

Према његовим речима, "Бенетон" ће до краја марта купити имовину "Нитекса" и обавити интервју са свим радницима ове фабрике у вези са њиховим запослењем у "Бенетону".

Милош Симоновић градоначелник, о инвестирању


Бенетона и отварању нових радних места



#   Ниш   градоначелник   Млађан Динкић   Милош Симоновић   инвестиције
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима