Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЦРВЕНИ АЛАРМ У СРБИЈИ: Пред нама је 10 дана живота на +40

rssBookmark and Share

18.07.2015. Блиц, Јужна Србија Инфо

Високе температуре потрајаће све до Светог Илије, 2. августа, када се очекују први локални пљускови, најављује за „Блиц“ метеоролог Часлав Станојевић.

ЦРВЕНИ АЛАРМ У СРБИЈИ: Пред нама је 10 дана живота на +40

Тропски дани, у нашем народу познатији као летње жеге, трајаће најмање десет дана с малим варијацијама. Више температуре биће забележене у централним и јужним крајевима, где ће се жива у термометру попети и до 40 степени Целзијуса. И Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће данас и у недељу бити веома топло, с највишом дневном температуром у већини места у интервалу од 37 до 39 степени.

- Веома топло биће до уторка, и то углавном јужније од Београда, према Нишу. Очекивана температура биће до 40 степени. После тог периода очекује нас блага промена времена. Због сувог продора свежијег ваздуха са севера, доћи ће до пада температуре за пет степени. Време ће бити пријатно, од 28 до 32 степена, с тим што неће бити кише - објашњава Станојевић.

Он је за „Блиц“ открио да се падавине очекују тек почетком августа.

- Прве кише се очекују за Светог Илију. Те кише су јако битне за усеве, посебно за кукуруз и шећерну репу. Али падавине неће погодити целу Србију, већ ће се пљускови јављати локално - каже Станојевић.

Црвени метео-аларм означава врло опасно време, да се могу очекивати опасне појаве таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Лекари саветују избегавање сунца у најтоплијем делу дана, као и чешће узимање течности и конзумирање лагане хране.

Јуче је за подручје целе Србије на снази био наранџасти метео-аларм.

Наранџастим метео-алармом означава се опасно време, а прогнозиране су опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова, као и пратити савете које дају надлежне службе.


#   метеорологија   температура   тропско     Часлав Станојевић   хидрометеоролошки завод
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима