Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

CRVENI ALARM U SRBIJI: Pred nama je 10 dana života na +40

rssBookmark and Share

18.07.2015. Blic, Južna Srbija Info

Visoke temperature potrajaće sve do Svetog Ilije, 2. avgusta, kada se očekuju prvi lokalni pljuskovi, najavljuje za „Blic“ meteorolog Časlav Stanojević.

CRVENI ALARM U SRBIJI: Pred nama je 10 dana života na +40

Tropski dani, u našem narodu poznatiji kao letnje žege, trajaće najmanje deset dana s malim varijacijama. Više temperature biće zabeležene u centralnim i južnim krajevima, gde će se živa u termometru popeti i do 40 stepeni Celzijusa. I Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas i u nedelju biti veoma toplo, s najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta u intervalu od 37 do 39 stepeni.

- Veoma toplo biće do utorka, i to uglavnom južnije od Beograda, prema Nišu. Očekivana temperatura biće do 40 stepeni. Posle tog perioda očekuje nas blaga promena vremena. Zbog suvog prodora svežijeg vazduha sa severa, doći će do pada temperature za pet stepeni. Vreme će biti prijatno, od 28 do 32 stepena, s tim što neće biti kiše - objašnjava Stanojević.

On je za „Blic“ otkrio da se padavine očekuju tek početkom avgusta.

- Prve kiše se očekuju za Svetog Iliju. Te kiše su jako bitne za useve, posebno za kukuruz i šećernu repu. Ali padavine neće pogoditi celu Srbiju, već će se pljuskovi javljati lokalno - kaže Stanojević.

Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vreme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Juče je za područje cele Srbije na snazi bio narandžasti meteo-alarm.

Narandžastim meteo-alarmom označava se opasno vreme, a prognozirane su opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe.


#   meteorologija   temperatura   tropsko     Časlav Stanojević   hidrometeorološki zavod
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima