Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан белог штапа: 15. октобар, Међународни дан слепих и слабовидих

rssBookmark and Share

Ниш 15.10.2019. Јужна Србија Инфо

Градска већница задужена за социјална питања Тијана Ђорђевић Илић изјавила је овим поводом да Град Ниш у оквиру својих надлежности помаже организацијама слепих и слабовидих са милион и триста педесет хиљада динара годишње кроз програмске активности.

Дан белог штапа: 15. октобар, Међународни дан слепих и слабовидих

У Србији се 15.октобра обележава Међународни дан слепих и слабовидих. Познат и као “Дан белог штапа”, овај дан у Србији обележава више од 12.000 слепих и слабовидих, колико, према подацима Удружења “Бели штап”, у нашој земљи има особа које не виде или имају проблема са видом.

У припреми је пројекат „Један лаки корак“ на основу којег ће у одређеним деловима града бити изграђена такозвана тактилна поља безбедности, намењена слепим и слабовидим људима.

Ова врста помоћи подразумева изградњу тактилних поља безбедности  у близини саобраћајних раскрница или пешачких прелаза која помажу људима са овом врстом инвалидитета да се лакше сналазе у простору и безбедно прелазе улицу.

Активности које у оквиру својих надлежности и пројеката предузима Град Ниш су још и афирмација Савеза слепих и слабовидих ,али и свеукупна заштита ове категорије становништва  кроз пружање правне помоћи, психо-социјалне подршке и задовољавања свих њихових културно-уметничких, спортско-шаховских и рекреативних потреба.


#   Ниш   Савез слепих и слабовидих   Тијана Ђорђевић   Међународни дан слепих и слабовидих   Удружење Бели штап
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима