Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан борбе против насиља над женама: У Србији је током 2017. убијено 26 жена

Bookmark and Share

25.11.2017. Јужна Србија Инфо

Међународни дан борбе против насиља над женама се обележава 25. новембра. Проглашен је на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба одржаном у Боготи 1981. године.

Дан борбе против насиља над женама: У Србији је током 2017. убијено 26 жена

На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама. 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло у Доминиканској републици 1960. Године 1999.

Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Србија

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је од почетка почетка Закона о спречавању насиља у породици почетком јуна па до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитне мере забране контакта и приласка жртви насиља, односно удаљавања насилника. 

Стефановић је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама казао да је у породичном и партнерском насиљу у 2017. години убијено 26 жена у Србији уз оцену да је то "значајно смањење у односу на 35 жена убијених у 2016. години", али да је то и даље "ужасан и неприхватљиво велики број". 


#   полиција   Небојша Стефановић   УН   насиље над женама   Уједињене нације   Дан сећања   Међународни дан борбе против насиља над женама
@nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима