Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Дан заставе" обележен на југу Србије

rssBookmark and Share

Бујановац 28.11.2010. Извор: Јужне вести

У склопу обележавања државног празника Албаније, Дана заставе, албанска застава истакнута је на зградама општина у Прешеву и Бујановцу.

У Прешеву је застава постављена у јутарњим сатима, док је у Бујановцу нешто касније, уз подршку окупљених Албанаца, заставу поставио председник општине Шаип Камбери .

Постављању заставе у Прешеву предходила је свечана седница којој нису присуствовали одборници Партије демократског деловања Ризе Халимија, Демократске уније Албанаца, као ни Скендер Дестани, који је председник Скупштине општине Прешево.

Испред зграде општине у Бујановцу окупило се више стотина Албанаца, од којих су неки носили заставе Албаније. Чин постављања заставе је поздрављен аплаузом и узвицима подршке. Скуп у Бујановцу протекао је без инцидената, уз минимално присуство полиције.

Албанске застава истакнута је и на згради поште у бујановачкој општини Велики Трновцу и у центрима села Добросин и Кончуљ.

У општини Прешево, застава Албаније је истакнута у неколико околних села. Многи албанци су заставе ставили на својим продавницама и кућама.

Инцидената није било ни у једном граду на југу Србије где је постављена албанска застава.

Шаип Камбери рекао је дописнику Јужних вести да је ово трећи пут по реду како руководство општине Бујановац на згради општине поставља албанску заставу поред српске.

- Ово је трећи пут да се институционално албанска застава поставља поред српске. На тај начин исказујемо протест поводом неповољног законодавног положаја националних мањина по питању истицања националних симбола јер закон ограничава право на употребу симбола који означавају наш идентитет. Тврдим да је овај начин постављања албанске заставе поред српске много бољи него када је то радила револтирана маса, као што је то било 2006. године. За разлику од предходних година ове године смо припремили и културно-уметнички програм, гостује ансамбл Шота из Приштине, који ће одржати наступ за све грађане – каже Камбери.

Јонуз Муслију, председник Скупштине општине Бујановац, каже да овај празник славе и обележавају сви Албанци у свету, у којој год држави да живе.

- Зна се да је да 28. новембар свечани дан за све Албанце, где год они живели, у Прешевској долини, Албанији, Косову или Македонији. Ми данас сви заједно славимо. ”Дан заставе" Албанци свуда у свету прослављају од 1912. године, када је у граду Валони, проглашена држава Албанија и када је албански национални јунак Исмаил Ћемаили први пут истакао данашњу албанску заставу. Знам тачно да је у Македонији уставом решено ово питање, ја сам сигуран да ће следеће године постављане заставе и Бујановцу бити законски регулисано - истако је Муслију.


#   Бујановац   застава   дан заставе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима