Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас су Духовске - летње задушнице

rssBookmark and Share

Ниш 06.06.2020. Јужна Србија Инфо

Данас, 6. јуна православни верници обележавају Духовске или летње задушнице, које увек падају у суботу пред Духове, празник Свете Тројице.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

адушнице увек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Осим Духовских, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим пролећне, које падају седмицу пре почетка Великог или Часног поста.

Задушнице православни хришћани посвећују својим преминулим прецима и према традицији обилазе гробове, прислужују свеће и служе помене.

Верници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили за живота.

Због одржавања верског празника „Задушнице“ и повећаних захтева за превозом ка Новом Гробљу, у суботу 6. јуна 2020. године, на делу трасе редовне линије 8 биће отворена ванредна линија 8Л Трг Краља Александра – Ново Гробље која ће у периоду од 7  до 10 и од 13 до 15 часова саобраћати са 4 возила и интервалом од 11 минута а у периоду када се очекује највећи број путника, од 10 до 13 часова, са 6 возила и интервалом од 7 минута.


#   Ниш   СПЦ   Задушнице   Духови   Ново гробље   Градска општина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима