Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Директори здравствених установа у Нишу одахнули

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2015. Бета

Одлука Уставног суда Србије да привремено обустави примену одредби Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору које се односе на пензионисање жена због година живота, донела је олакшање здравственим установама у Нишу.

Директори здравствених установа у Нишу одахнули

Запослени у Клиничком центру у Нишу и нишком Дому здравља сагласни су у оценама да би примена тих одредби озбиљно угрозила функционисање здравствених установа које већ "муче муку" због недовољног броја лекара.

Директор Клиничког центра Зоран Радовановић рекао је да ће без примене спорних одредби закона, у пензију до краја године из ове установе отићи четири лекара специјалиста, а применом спорних одредби у пензију би морало њих укупно 37.

Према његовим речима, спорне одредбе би условиле да до 2018. године буду пензионисана 73 лекара специјалиста Клиничког центра, уместо 21.

"Међу лекарима који би морали у пензију налазе се и специјалисти који нам мањкају, попут анестезиолога, дечјих хирурга, радиолога... Због мањка специјалиста, рад појединих клиника већ је изузетно отежан", казао је Радовановић.

Он је нагласио да је нишки Клинички центар у протеклих годину дана, уз сагласност Министарства здравља и РФЗО-а, запослио око 20 лекара, док је још 20 преузео од других здравствених установа. Клинички центар, додао је Радовановић, верује да ће добити сагласност за пријем нових лекара, али и медицинских сестара.

"Тих 40 новопримљених лекара није довољно да подмири наше потребе. Број лекара у протекле три године смањен је за 63, а за то време су отворене нове организационе јединице Клиника за кардиохирургију, Ургентни центар и Одељење за палијативно збрињавање. За њих нисмо примали нове раднике, већ прераспоређивали постојеће", рекао је Радовановић.

Он је додао да тој здравственој установи по стандардима Института "Батут" тренутно недостаје између 150 и 200 медицинских сестара, а примена одредби о пензионисању жена додатно би увећала овај број.

Директор нишког Дома здравља Милорад Јеркан казао је да би примена спорних одредби довела до колапса највећег Дома здравља на Балкану.

"У протекле три године из Дома здравља је, по различитим основама, отишло 75 лекара, а примљено је 12. Применом новог закона број запослених лекара могао би до краја године да буде смањен за 40, а у наредне четири године за укупно 70", рекао је Јеркан.

Према његовим речима, овој здравственој установи за нормално функционисање потребно је 350 лекара, али би редовним и "убрзаним" пензионисањем могла да за неку годину спадне на свега 170 лекара.

"Верујемо да се тако нешто неће догодити јер имамо разумевање и Министарства здравља и РФЗО-а да превазиђемо проблем мањка лекара. Разговарали смо и са лекарима који испуњавају само један од услова за пензију и они су се изјаснили да хоће да остану да раде све док им закон то дозвољава", рекао је Јеркан.

Коментара: 0


#   Ниш   Дом здравља   Клинички центар Ниш   здравство   Зоран Радовановић   Милорад Јеркан   Клинички центар   Клиника за кардиохирургију   Ургентни центар
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]