Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Direktori zdravstvenih ustanova u Nišu odahnuli

rssBookmark and Share

12.10.2015. Beta

Odluka Ustavnog suda Srbije da privremeno obustavi primenu odredbi Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru koje se odnose na penzionisanje žena zbog godina života, donela je olakšanje zdravstvenim ustanovama u Nišu.

Direktori zdravstvenih ustanova u Nišu odahnuli

Zaposleni u Kliničkom centru u Nišu i niškom Domu zdravlja saglasni su u ocenama da bi primena tih odredbi ozbiljno ugrozila funkcionisanje zdravstvenih ustanova koje već "muče muku" zbog nedovoljnog broja lekara.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović rekao je da će bez primene spornih odredbi zakona, u penziju do kraja godine iz ove ustanove otići četiri lekara specijalista, a primenom spornih odredbi u penziju bi moralo njih ukupno 37.

Prema njegovim rečima, sporne odredbe bi uslovile da do 2018. godine budu penzionisana 73 lekara specijalista Kliničkog centra, umesto 21.

"Među lekarima koji bi morali u penziju nalaze se i specijalisti koji nam manjkaju, poput anesteziologa, dečjih hirurga, radiologa... Zbog manjka specijalista, rad pojedinih klinika već je izuzetno otežan", kazao je Radovanović.

On je naglasio da je niški Klinički centar u proteklih godinu dana, uz saglasnost Ministarstva zdravlja i RFZO-a, zaposlio oko 20 lekara, dok je još 20 preuzeo od drugih zdravstvenih ustanova. Klinički centar, dodao je Radovanović, veruje da će dobiti saglasnost za prijem novih lekara, ali i medicinskih sestara.

"Tih 40 novoprimljenih lekara nije dovoljno da podmiri naše potrebe. Broj lekara u protekle tri godine smanjen je za 63, a za to vreme su otvorene nove organizacione jedinice Klinika za kardiohirurgiju, Urgentni centar i Odeljenje za palijativno zbrinjavanje. Za njih nismo primali nove radnike, već preraspoređivali postojeće", rekao je Radovanović.

On je dodao da toj zdravstvenoj ustanovi po standardima Instituta "Batut" trenutno nedostaje između 150 i 200 medicinskih sestara, a primena odredbi o penzionisanju žena dodatno bi uvećala ovaj broj.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan kazao je da bi primena spornih odredbi dovela do kolapsa najvećeg Doma zdravlja na Balkanu.

"U protekle tri godine iz Doma zdravlja je, po različitim osnovama, otišlo 75 lekara, a primljeno je 12. Primenom novog zakona broj zaposlenih lekara mogao bi do kraja godine da bude smanjen za 40, a u naredne četiri godine za ukupno 70", rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, ovoj zdravstvenoj ustanovi za normalno funkcionisanje potrebno je 350 lekara, ali bi redovnim i "ubrzanim" penzionisanjem mogla da za neku godinu spadne na svega 170 lekara.

"Verujemo da se tako nešto neće dogoditi jer imamo razumevanje i Ministarstva zdravlja i RFZO-a da prevaziđemo problem manjka lekara. Razgovarali smo i sa lekarima koji ispunjavaju samo jedan od uslova za penziju i oni su se izjasnili da hoće da ostanu da rade sve dok im zakon to dozvoljava", rekao je Jerkan.


#   Dom zdravlja   Klinički centar Niš   zdravstvo   Zoran Radovanović   Milorad Jerkan   Klinički centar   Klinika za kardiohirurgiju   Urgentni centar
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima