Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Европски суд још не одговара

rssBookmark and Share

Лесковац 05.10.2010. Извор: Јужне вести

Европски суд још не одговара

ЛЕСКОВАЦ – Европски суд за људска права у Стразбуру није поступио по представци Одбора за људска права – Лесковац од јануара 2010. године иако је у два наврата тражио документацију која су му већ достављена – наводи се у саопштењу Одбора за људска права - Лесковац, које је потписао председник Добросав Нешић.

Одбор за људска права и његов адвокат Драгутин Видосављевић, који заступа Вучка Манојловића, некадашњег осуђеника на смрт, који је најдуже чекао на извршење казне, оптужио је у саопштењу Европски суд за људска права у Стразбуру да "чинећи уступке српским властима и европској олигархији која има благонакон однос према властима у Србији, опструира разрешење овог случаја".

- Након укидања смртне казне у Србији, замена за њу је затвор у трајању од 40 година. Манојловић је, међутим, дело за које је осуђен учинио пре 26 година када је замена за смртну казну била 20 година. По домаћим и међународним законима, према осуђенику се примењује блажи облик казне, те је Манојловић још 2004. године требало да буде слободан човек – наводи се у саопштењу Одбора за људска права у Лесковцу.

У саопштења се такође прецизира да је правна служба Одбора за људска права доставила Европском суду за људска права у Стразбуру све одлуке и уставну жалбу, којима се доказује да су пред домаћим правосуђем исцрпљени сви правни инструменти.

- На писмо које смо послали јануара ове године председник Европског суда за људска права у Стразбуру Жан Пол Коста до данас није одговорио, што је за европске стандарде незамисливо – наводи се на крају саопштења лесковачког Одбора за људска права.


#   Лесковац   људска права
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима