Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градско веће нема овлашћења да се меша у изборни поступак за директоре јавних предузећа!

rssBookmark and Share

06.10.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

У допису који је данас упућен Градском већу, СГ Ниша и Градској управи, Комисија за избор директора, а на основу спекулација у јавност, објашњава да Градско веће осим функције припреме предлога акта о именовању прворангираног и достављању СГ нема других законских овлашћења у изборном поступку.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Комисија је након завршета изборног поступка доставила ранг листу кандидата Градском већу. Одређени број приговора захтева, примедби и обавештења који је стигао Градском већу, Скупштини града Ниша као и самој Комисији, НИЈЕ ДОПУШТЕН, што прктично значи да наведени не могу одлучивати о приговорима, већ је за то надлежан искључиво Суд и то након окончања изборног поступка. Сходно томе Комисија за избор директора је завршила свој посао и не може да преузима друге радње.

Такође, Градско веће осим функције припреме предлога акта о именовању прворангираног и достављању СГ нема других законских овлашћења у изборном поступку, кажу у Комисији и додају да је другачије, један од кандидата који је и члан Градског већа не би могао да конкурише, или би морао да поднесе оставку на место у Већу.

Подсетимо, заменик градоначелника Милош Банђур раније је потврдио да Веће нема овлашћења, али такође да се неће ни дозволити да градска влада буде само "спроводник" ка Скупштини града?

"Препорука Владе Србије у изборном поступку је само ПРЕПОРУКА, како само име каже, није обавезујућа и ту нема ништа спорно", каже наш саговорник, познавалац и тумач Закона о јавним предузећима.

У Нишу се подигла велика прашина због одуговлачења Градског већа да достави предлоге Скупштини града иако је Комисија за избор директора завршила свој део посла још 21. септембра и доставила ранг листу Градском већу, а мандат директорима истекао 2. октобра. 

"Криза директора", односно вакум до њиховог постављења, може изазавати несагледиве последице у раду јавних преузећа, а самим тим и по грађане Ниша, кажу познаваци прилика у граду на Нишави.

 

 


#   Градско веће     Милош Банђур   Скупштина града Ниша   Комисија за избор директора
@Milos_Bandjur @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима