Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

148.000 непријављених евра са прелаза Прешево слило се у државни буџет

rssBookmark and Share

Прешево 07.06.2021. Јужна Србија Инфо

Цариници су 5. јуна 2021. године на излазу прелаза Прешево, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења готово 150.000 евра, које је преко границе, без пријављивања, покушао да пренесе један македонски држављанин.

148.000 непријављених евра са прелаза Прешево слило се у државни буџет

slika 2

Међутим, када је аутомобил издвојен за детаљан преглед, цариници су најпре у џеповима јакне, ноншалантно бачене на задње седиште, пронашли пластичне кесице са свежњевима непријављених новчаница у апоенима од 500 евра. Потом је непријављени новац откривен и у ручним торбицама, сакривеним испод возачког седишта. Након пребројавања, утврђено је да се ради о суми од 158.000 евра.  

slika 3

Путнику је одмах враћено 10.000 евра, колико се према важећим прописима, како наше земље, тако и ЕУ, у готовини може пренети преко границе, док је о преосталој суми одлучивао надлежни суд у хитном поступку. Судском одлуком путник је новчано кажњен, а 148.000 непријављених евра је трајно одузето, у корист државног буџета.  

Наглашавамо да је преко границе дозвољено пренети до 10.000 евра, а да се суме изнад овог износа морају пријавити царинским органима, уз валидне доказе о пореклу новца.

Најчешћи разлог због чега путници то не чине је спорно порекло великих новчаних сума које носе у готовини и крију, чиме крше прописе и ризикују да им новац буде одузет.

Подсетимо да је 3. јуна 2021. године у ЕУ почела примена нових правила за унос и износ готовине која подразумевају чвршћу контролу преноса новца преко лимита од 10.000 евра у циљу ефикасније борбе против прања новца и финансирања тероризма.


#   Прешево   царина   кријумчарење   евро   Гранични прелаз   девизе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима