Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градина: Током протеклих пет дана спречен покушај шверца 750 кутија чаја за мршављење (ФОТО)

rssBookmark and Share

Београд 16.08.2023. Јужна Србија Инфо

Лето је доба године када многи пожеле да промене нешто у свом изгледу, што може да се види и по царинским прекршајима, јер је само у претходних неколико дана на граничним прелазима одузето преко 750 кутија чаја за мршављење и 50 бочица сирупа за добијање на тежини.

Градина: Током протеклих пет дана спречен покушај шверца 750 кутија чаја за мршављење (ФОТО)

Последњи такав случај забележен је 15. августа 2023. године на прелазу Градина у аутобусу који саобраћа на редовној линији Турска – БиХ. Тада су на питање цариника да ли имају нешто да пријаве, свих 30 путника и 3 возача рекли да са собом носе само личне ствари. 

3???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Међутим, током детаљног прегледа који је уследио, откривено је да су испод седишта, у пртљажнику и у тоалету аутобуса скривене три велике кесе испуњене чајевима за мршављење и сирупима за добијање на тежини. 

4???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Укупно је откривено 50 кутија чаја за мршављење "Trex Tea" и 50 бочица сирупа за добијање на тежини "Sipraktin", вредних преко 150.000 динара, за које се као власник пријавио један од возача. 

5???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Дан раније је, на истом граничном прелазу, ради контроле задржан камион који се из Турске упутио ка унутрашњости Србије. Цариници су након истовара робе и упоређивања документације закључили да је камион поред  пријављене, превозио и преко 1 тоне непријављене робе.   

6???foto_uprava_carina_republike_srbije???

У спорном товару је, међу фармеркама, дуксевима, тренеркама, мајицама и дресовима за које се сумња да повређују право интелектуалне својине познатих робних марки, откривено и 500 кутија турског чаја за мршављење "Trex tea". 

7???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Низ покушаја кријумчарења чаја за мршављење почео је 11. августа када је непријављени чај откривен у пртљажнику још једног аутобуса који се враћао из Турске. 

8???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Наиме, тада су цариници у пртљагу и кесама 58-годишње путнице открили 202 кутије чаја које она није пријавила, иако је то обавеза како путника који у земљи остају, тако и оних који кроз њу само пролазе. 

9???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Подсетимо да део личног пртљага сваког путника може бити само роба у количинама за личну употребу, а никако она која је очигледно намењена даљој препродаји.

10???foto_uprava_carina_republike_srbije???

Притом, не треба заборавити да кријумчарење и коришћење било каквих неиспитаних препарата може представљати потенцијални ризик по здравље, па путници и са тог аспекта треба да размисле да ли се овакав ризик исплати.

Подели:


#   Београд   царина   кријумчарење   чај за мршављење
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима