Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пуцано на српске барикаде , нико није повређен

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 17.09.2011. Аutor : Ž. Jevtić

На окупљене Србе на барикади у селу Зупче нешто пре 21 сат испаљено је неколико рафала из аутоматског оружја. Пуцњи су долазили из правца села Кошутово, а том приликом нико није повређен.

Пуцано на српске барикаде , нико није повређен

Како кажу међународни извори на Косову и Метохији претпоставља се да је узрок пуцњаве револт Албанаца који су због постављених српских барикада такође блокирани.

Један од Срба са барикада каже да су сви окупљени мирни, односно да је организован миран и достојанствен протест Срба са севера.

У близини села Кошутово, налази се албанско село Чабра.

На свим путним правцима који са севера Косова воде ка централној Србији, локални Срби су поставили барикаде и не дозвољавају припадницима Еулекса, Кфора и албанским полицајацима и цариницима да се њима крећу.

Након ове пуцњаве Срби су недалеко од барикаде која је постављена у месту Зупче, на магистралном путу Косовска Митровица-Рибариће, поставили још једну барикаду. На овом путном правцу, који води ка јужном делу Косовске Митровице, на путу је вечерас преко обе коловозне траке изручен шљунак.


Полиција појачала присуство у Косовској Митровици

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти изјавио је вечерас да је полиција појачала присуство у мешовитим срединама у северном делу Косовске Митровице.

Хоти је прецизирао да је полиција увела 24-очасовне патроле у насељима Бошњачка махала, Брђани, и Микро-насељу, где поред Срба живе и Албанци.

Вечерас је испред капије Суда у северном делу Косовске Митровице Кфор поставио један оклопни транспортер, што до сада није чинио.

Око 19.30 колона возила специјалне војне полиције Кфора, у којој је било шест џипова и једно оклопно возило, дошла је из правца јужне Митровице до улазне капије Суда. Након краћег задржавања по два џипа кренула су у патролу улицама северног дела Косовске Митровице, док је оклопно борбено возило остало пред судом.

Хоти је, такође, потврдио да сечула пуцњава из ватреног оружја у региону села Зупче и суседног села Чабра.


-Не зна се тачна локација из ког села је пуцано. Нема информација о материјалној штети или евентуалним повредјенима, рекао је портпарол полиције.


Срби ојачали барикаде

Срби су ојачали барикаде на путевима на северу Косова, саопштио је данас
Кфор. Барикаде су ојачане камењем, шљунком и бетоном, изјавио је потпуковник Ралф Адамец, најавивши да ће Кфор уклонити препреке на путевима, јавља АП.

Барикаде су постављене пре две вечери, а током јучерашњег дана и синоћ на више места су ојачаване шљунком који је истовариван на коловозима. Ноћ је протекла мирно и ако се изузме мањи инцидент који се догодио синоћ у 21.15 када је група Албанаца засула Србе каменицама на главном мосту на Ибру док су ојачавали барикаде, других инцидената није било.



У Србију не може роба са документима Косова

Представници пореске управе на административним прелазима Мердаре, Кончуљ, Рудница и Брњачки Мост имају јасна упутства Министарства финансија Србије да са Косова и Метохије не пропуштају робу која има пропратна документа са било каквим обележјима такозване Републике Косово.

Портпарол Пореске управе Србје Зоран Јовановић изјавио је да је, у складу са таквим упутством, јуче у 14.35 на административном прелазу Мердаре враћен камион "Балкан металс групе" из Приштине који је превозио репроматеријал за фабрику акумулатора у Сомбору.

-И у будућности са прелаза ће бити враћени сви камиони ако немају валидну документацију издату од Србије", рекао је Јовановић.

Највише грађана јутро је дочекало на барикадама у близини прелаза Брњак и Јариње, у местима Зупче и Рудате који се граниче са територијом где живе Албанци. Они су мотрили и на мостове преко Ибра и све друге путеве којима би могло да се додје до крајњег севера Косова.

Како су рекли извештачу Бете, одлучни су да у блокади држе север Косова све док се са прелаза Брњак и Јариње не повуку и Еулексови и косовски цариници, јер не желе одвајање од Србије. На северу Косова су и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф прегаоварачког тима Београда Борислав Стефановић који са
начелником Округа и председницима четири општине на северу траже најбоље решење за превазилажење насталог стања и нормализацију снабдевања основним животним намирницама и горивом.

Србима са севера Косова подршку су дали и опозициони посланици у Скупштини Србије и чланови бројних удружења који су јуче на Косово ушли алтернативним путним правцима.

Данас је у Косовској Митровици пијачни дан али се очекује мала понуда намирница зато што оне углавном стижу из централне Србије и из српских села у општини Вучитрн, а сада су ти путеви блокирани.


#   полиција   Косовска Митровица   Зоран Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима