Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рекордно - 11,6 килограма злата милионске вредности заплењено на Мердару

rssBookmark and Share

Мердаре 08.04.2022. Јужна Србија Инфо

Цариници су 29. марта 2022. године на контролном пункту Мердаре запленили преко 11,6 килограма златног накита вредног око 44 милиона динара, сакривеног у специјално преправљеном поду једног аутомобила.

Рекордно - 11,6 килограма злата милионске вредности заплењено на Мердару

Прекршај је откривен када је око 14 часова из правца АПКиМ пристигао аутомобил ''Skoda KODIAQ'' подгоричких регистарских ознака.

Двојица путника, 39-годишњи возач и његов нешто млађи сувозач, обојица црногорски држављани албанског порекла, рекли су да немају ништа за пријављивањe. 

Без обзира на то, аутомобил је прегледан мобилним скенером, када су анализом слике уочене неправилности у поду и испод рукохвата између предњих седишта. 

Детаљан преглед је потврдио да скенер не греши, јер је из специјално преграђених шупљина у поду и испод наслона за руке извађено 11.625 грама златног накита. 

Вредност огрлица, ланчића, наруквица, прстења, привезака од белог о жутог злата, као и 10 већих и мањих златника ''Франц Јозеф'', процењена је на око 374.000 евра, што у динарској противвредности износи око 44 милиона динара. 

Осим што вредност заплењеног злата далеко превазилази трећину вредности аутомобила, он је и наменски преправљан за потребе кријумчарења, па су све то разлози због којих је и возило задржано до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом. 

Подсећамо да је током претходне 2021. године заплењено укупно 11,5 килограма злата, а да је највећа појединачна заплена забележена почетком децембра на Градини када су испод јастука у кабини једног камиона откривене златне плочице тешке 4,5 килограма.


#   Мердаре   царина   кријумчарење   накит   злато
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима