Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И полицајци плаћају карте

rssBookmark and Share

07.12.2010. Извор: Јужне вести

И полицајци плаћају карте

Предузеће Ниш-експрес почело је стриктније да контролише карте у локалном и међуградском превозу.

Како у овом предузећу кажу, контроле је и раније било али сада контроли подлежу и припадници МУПа, који су се до сада возили бесплатно. Реч је о међуградским и експрес линијама, као и о такозваном "локалном" превозу.

- Ни до сада није формално било дозвољено да полицајци путују нашим аутобусима бесплатно, али смо толерисали. Mi сада ништа друго нисмо учинили, сем што смо ту категорију путника изједначили са свима осталима јер нису у лошијој материјалној ситуацији него други путници. Сматрамо да се нисмо огрешили тиме што ће плаћати карту - каже Драгана Николић, ПР Менаџер Ниш-експреса.

Николић каже да је било ситуација да полицајци уђу у аутобус и заузму место путника који су карту платили, па је долазило до расправа.

Ипак, иако то градска одлука не предвиђа, запослени у МУП и даље ће се у градским и приградским линијама које држи Ниш-ескпрес возити бесплатно, кажу у овом предузећу.

- Ми знамо да то није у складу са том одлуком, али то је наш мали уступак - каже Николић.

У градској Управи за комуналне делатности и саобраћај напомињу да ниједан превозник нема права да сам одлучује ко ће се возити бесплатно, и кажу да ће контролори санкционисати злоупотребе.

- Ако Ниш-експрес, или било који други превозник, жели да се полицајци бесплатно возе у њиховим аутобусима, мораће о свом трошку да им купе картицу. То је једини начин и градска одлука о томе је јасна - каже начелник Управе, Дејан Јовановић.

У Полицијској управи у Нишу речено нам је да сви запослени имају право на бесплатну месечну аутобуску карту али, ако то не желе, могу да добију новац у висини месечне карте.

Према градској одлуци цена месечне карте за организовани превоз радника кошта од 1.670 динара за први зону, до 3.335 за све четири зоне.


Ко може да се вози бесплатно?

Право на бесплатну вожњу, без издате легитимације, имају следеће категорије корисника:

• Лица до 7 година старости.

Уз поседовање одговарајуће легитимације право на бесплатну вожњу имају:

• Лица од 70 година старости. Право на доживотну бесплатну вожњу стичу добијањем легитимације на основу поднешеног захтева и оверене фотокопије личне карте уз подношење оригинала на увид.

• Ратни војни инвалиди од И од ИВ групе, цивилни инвалиди рата од И до ИВ групе, слепа лица и њихови пратиоци, чланови удружења особа са инвалидитетом (и њихови пратиоци) чија редовна активност се финансира из буџета по списку надлежне Управе.

Особе са инвалидитетом из претходног става који нису чланови удружења имају право на бесплатан превоз на основу захтева надлежној Управи и доказа о степену инвалидитета.

• Труднице право на бесплатан превоз остварају на основу захтева надлежној Управи уз потврду добијену од одговарајуће здравствене установе.

• Свако треће, четврто и наредно дете у породици стиче право на бесплатан превоз од седме године до пунолетства на основу захтева надлежној Управи.

• Дупли близанци, тројке и четворке стичу право на бесплатан превоз од седме године до пунолетства на основу захтева надлежној Управи.

Избегла и интерно расељена лица могу остварити сва права у складу са овом Одлуком, уколико имају боравиште на територији Града Ниша.


#   саобраћај   Јужна Србија регион   Ана Николић   бесплатан превоз   карте   Особе са инвалидитетом   Дејан Јовановић   месечне карте   особа са инвалидитетом   расељена лица   личне карте   интерно расељена лица   Ратни војни инвалиди
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима