Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Иван Новковић - симбол отпора

rssBookmark and Share

Лесковац 02.10.2010. Извор: Б92, Прес

Један од симбола отпора режиму Слободана Милошевића је Иван Новковић из Лесковца, који је познат по томе што је прекинуо ТВ програм и позвао грађана не протест.
Данас, иако не жали за учињеним, Новковић жали што није урадио исто што и огроман број младих људи – отишао из земље.

Иван Новковић - симбол отпора

Некадашњи техничар локалне телевизије постао је планетарно познат након што је, непосредно након бомбардовања, прекинуо редован програм ТВ Лесковац и позвао грађане на протесте против тадашњег режима.

“Цео свет зна за Лесковац. Нема места где ваш град није приказан, где не знају за Ивана”, рекао је за Ивана Новаковића Зоран Ђинђић, један од лидера тадашњег ДОС-а

Данас, једанаест година касније, Иван Новковић има другачију визију света око себе.

“Мислим да би ми много паметније било да сам '99 или 2000 покупио своју породицу и отишао на пример у Аустралију, јер је тамо нормалан и здрав систем, за разлику од нас који већ пуних 10 година кубуримо с ситемом који се у својој суштини ни најмање није променио”, каже Новковић.

Иван Новковић, који је 1. јула самоиницијативно прекинуо програм ТВ Лесковац и позвао грађане на протесте, постао је тада симбол отпора југа Србије.

У седмоминутном говору емитованом из закључаног студија, он је окривио локалне властодршце за моблилизацију око 40.000 људи из Јабланичког округа, велики број погинулих, пропаст привреде и све веће сиромаштво.

Огроман број грађана Лесковца одазвао се његовом позиву на протесте, који су трајали 44 дана. Међутим, због тога је Новковић одлежао 30 дана у затвору.

“Јуче сам писао говор у 15.27, лично мој и ваш, не плаћенички. Ја нисам плаћеник, ја сам подстанар”, рекао је тада Новковић у програму.

Данас сматра да његова борба није била узалудна, али је разочаран, највише изостанком лустрације.

11 година након што је изговорио чувену реченицу “Ја нисам плаћеник, ја сам подстанар”, Новковић поново има стамбене проблеме, али о њима не жели да прича. Једина жеља му је да коначно напусти Лесковац.

“Живимо јако скромни и био бих срећан кад бих се са својом породицом покренуо северно, Србија се расељава. Овде не видим будућност за своју децу”, каже Новковић. 


Иван Новковић: Боље да сам после 5. октобра отишао из земље

Вођа грађанских протеста 1999. и 2000. године у Лесковцу Иван Новковић поносан је што је учествовао у рушењу режима Слободана Милошевића, али жали што није отишао из Србије. Он је незадовољан што се у систему Србије за деценију ништа битно није променило и сматра да је требало да напусти земљу.

- После шест година активног бављења политиком одустао сам од тог посла, јер сам схватио да као појединац тешко могу нешто да променим. Било би ми много паметније да сам '99 или 2000. покупио своју породицу и отишао у Аустралију или Канаду, јер је тамо нормалан и здрав систем, за разлику од нас који већ пуних 10 година кубуримо у земљи где се систем у суштини није променио ни за милиметар - каже Новковић.

Иван Новковић је постао познат када је 1. јула 1999. године, као техничар ТВ Лесковац прекинуо програм и позвао грађане да изађу на протест против локалних политичара из СПС-а и Слободана Милошевића. Више од 10.000 грађана одазвало се његовом позиву, а протести су трајали 44 дана. Новковић је био оптужен да је страни плаћеник, а он је на митинзима понављао да „није страни плаћеник, већ подстанар".

Ухапшен је и у затвору је провео 30 дана. Лесковчани су са протестима наставили и октобра 2000. године, а Новковић је после пада режима Слободана Милошевића постао савезни посланик.

- Био сам члан ДС-а и то је била друга партија док је Зоран Ђинђић био жив. Имало се елана, промене су се одвијале веома брзо, а онда се његовим убиством све срушило. Срушиле су се и моје идеје, нисам могао да верујем да Србија поново назадује, а ја сам немоћан да нешто променим. Ни митинзи ни протести не би ништа променили. Тада сам одлучио да се склоним из јавног живота - објашњава Новковић.

Он још не жели да открива детаље како је направљен план и ко све има заслуге око прекида програма али признаје да није радио самостално.

- Са ове дистанце могу да кажем да је Зоран Ђинђић знао за мој план, а велику подршку имао сам од Зорана Живковића који је у то време био лидер ДОС-а на југу Србије - признаје Новковић.


Потсећамо:

Рекао сам оно што сви знају

Још се узбуђење ТВ гледалаца кошаркашке утакмице Југославија - Немачка после завршеног полувремена није стишало, а уместо уобичајених ЕПП порука могли су да одгледају "наставак" који је изазвао бурне реакције код свих који су се затекли испред малих екрана.

"Са телевизије" им се обратио непознати младић, рекавши да се зове Иван Новковић, да је радник ТВ Лесковац и да има трему због које се извињава гледаоцима. Затим је затражио оставку начелника Јабланичког округа и председника ОО СПС Живојина Стевановића, а Лесковчане позвао да се окупе у понедељак 5. јула у центру града, испред Робне куће "Београд".

Наставак кошаркашке утакмице који је уследио лесковачки гледаоци пратили су са мање пажње нашавши се у чуду и не знајући да ли се, како један суграђанин рече, ради о некаквој скривеној камери.  

После саопштења УО Телевизије Лесковац које је убрзо уследило, било је ипак јасно да није реч о шали. У саопштењу је поступак Ивана Новковића назван "вандалским покушајем да се сруши оно што НАТО није успео". Уследило је и извињење в.д. главног и одговорног уредника Александра Давинића гледаоцима "због грубе злоупотребе од стране радника ТВ који је угрозио углед куће и колега".

У саопштења ИО СПС Новковићев поступак се осуђује као "злонамеран, уперен на човека који има велики углед у овој средини". Речено је и то да је Иван Новковић " пиратски упад у програм остварио претећи оружјем колегама које су са њим биле у смени".

- Имао сам кључеве од режије, пошто радим од почетка на ТВ Лесковац, саставио сам и снимио текст и чекао прилику да кажем оно што мислим и што сви знају. Чекао сам полувреме, закључао сам се и пустио касету. После говора који је трајао седам минута, пустио сам спот Боре Чорбе "Погледај дом свој анђеле", изашао из режије и са ТВ - рекао је за "Глас" Иван Новковић.

- Током обраћања Лесковчанима, колеге су ме молиле да прекинем, да директор зове, да је то веома опасно што радим. Нисам желео да их послушам јер сам знао да чиним добру ствар - каже Новковић.

- Послужио сам се више срцем него мозгом. Разговарао сам са својим пријатељима резервистима који су се вратили са фронта. Сви знају истину коју сам рекао, али сви имају страх, а ја сам одлучио да победим тај страх и да први изађем у понедељак у 18 сати на плато испред Робне куће. Није тачно да сам претио пиштољем и бомбама. Сви знају да нисам побегао - каже Иван.

Новковић се после "своје емисије" брзо удаљио из просторија ТВ и од тада се само нагађало шта се са њим збило. Причало се да је ухапшен, да је наводно већ преко границе, али нам је потврдио да се само "склонио на сигурно".

Шта су чули Лесковчани

- Лепо је од Живојина Стевановића што је начелник Округа, али је погубно што је нанео катастрофалне последице нама грађанима, а и сељацима. Захваљујући њему постали смо неразвијени, али сам сигуран да ће се од данас грађани смејати само њему, највећем губитнику југа Србије.

Покажите да сте добри у дубини душе, дајте оставку. Да ли поштујете интегритет личности? Како се осећате када смењујете боље од себе и када људе који другачије мисле остављате без посла? Волите ли људе? Да ли сте креирали позитивне промене када сте послали 40.000 људи у рат? Да ли сте осетили потребу да будете тамо са њима све време, као што је то урадио наш патријарх Павле? Верујете ли у Бога? Имате ли одговор на ова питања? Ако не знате одговор, питајте људе.

Није у питању ни једна странка јер сам глас народа и одговарам само њему - рекао је Иван Новковић у седмоминутном обраћању суграђанима.



#   Лесковац   Александра Давинић   Зоран Ђинђић   Патријарх Павле   без посла   Иван Новковић   Ана Живковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима