Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Камион с Косова враћен из Србије

rssBookmark and Share

Приштина 16.09.2011. Аutor : Ljiljana.T

Царинске власти на прелазу Мердаре код Куршумлије нису дозволиле вечерас пролазак камиону натовареном отпадним оловом да уђе у централну Србију,сазнаје ''Јужна Србија'' .

Камион с Косова враћен из Србије

Раније данас преко овог административног прелаза на север Косова је ушло шест шлепера углавном са пшеницом, пренели су електронски медији у Приштини. Косовске власти су 20. јула увеле ембарго на робу из централне Србије.

Царинске власти Косова на прелазу Мерадаре су саопштиле да је данас прошло шест шлепера из централне Србије на Косово натоварених пшеницом и да за њих и даље важи одлука владе о пуштању робе из Србије на Косово без обзира што су царинске власти Србије вратиле један камион са робом са Косова.

Данас је обновљен промет робе, применом плана за који Приштина тврди да се ослања на споразум Београда и Приштине из Брисела од 2. септембра, иако је том приликом договорен само изглед царинског печата, али не и начин на који ће функционисати прелази на северу Косова.

У изјави за приштинске медије заменица премијера и министарка трговине и индустрије Косова Мимоза Кусари-Љиља је рекла да је први камион са робом из Србије ушао на Косово, док роба са Косова није кренула у Србији.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон саопштила је да су Еулекс и Кфор на северу Косова почели да примењују "нове договоре о царини" и изразила задовољство обнављањем промета робе из централне Србије ка Косову.

Истовремено, како је наведено у саопштењу из Брисела, висока представница ЕУ изразила је наду да ће "без одлагања" бити обновљен и промет робе ка Србији и позвала све на северу Косова да покажу суздржаност и сачувају мир.


Висока представница ЕУ саопштила је да су Еулекс и Кфор данас "почели да примењују нове царинске договоре на административним прелазима на северу Косова".

Ештонова је позвала све на северу Косова да покажу суздржаност и мир. "У интересу је свих страна да отклоне напетост, смире реторику и понашају се одговорно. Насиље би било неприхватљиво", истакла је она.


#   Приштина   камиони   електронски медији
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима