Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Конституисана Градска заједница општина

rssBookmark and Share

Ражањ 10.12.2010.

У Нишу је конституисана Градска заједница општина, коју чине Град Ниш и општине Гаџин Хан, Мерошина, Ражањ и Сврљиг чији је циљ удруживање, повезивање, планирање и усклађивање даљег развоја.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да је конституисање Градске заједнице општина конкретан корак у заједничком наступу пред републичким институцијама и пред потенцијалним инвеститорима и додао да овакав облик удруживања има подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Председник Скупштине града Ниша Миле Илић рекао је да је овакав вид удруживања одговор са југа Србије на централизацију, београдизацију и метрополизацију, да је у складу са Уставом Србије и Законом о локалној самоуправи.

Он је казао да то није облик администартивне децентрализације већ форма решавања заједничких инфраструктурних проблема и форма сарадње у различитим областима друштвеног живота.

Председници општина које су приступиле Градске заједнице општина оценили су да ће своје интересе успешније остваривати удружени око једног регионалног центра као што је Ниш.

Овакав облик истовремено није пандан статистичким регионима, а као специфичан облик повезивања он ће допринети остваривању политичког и економског полицентризма, утицаће на деметрополизацију, дебеоградизацију и децентрализацију, оцењено је на састанку.

Градска заједница општина неће имати правни субјективитет, фискални и финансијски суверенитет и неће изискивати ни додатне трошкове нити постојање нове администрације а одлуке неће бити усвајане прегласавањем, већ консензусом.

 


#   Ражањ   општина   Мерошина   Сврљиг   Гаџин Хан   Милош Симоновић   Миле Илић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима