Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: лоше стање на југу Србије

rssBookmark and Share

26.01.2011. Душан Коцић

Веома је изражено незадовољство грађана економским положајем, радом локалних заједница и стањем инфреструктуре на подручју 25 општина Јабланичког, Пчињског и Топличког округа – резиме је истраживања које су крајем децембра обавили CeSID и Програм европског партнерства општина ,,Прогрес’’.

Лесковац: потребне су велике промене
Лесковац: потребне су велике промене

ЛЕСКОВАЦ –Резултати истраживања обелодањени су јуче на састанку у Лесковцу уз оцену да грађани показују ниско поверење у локалне институције власти и имају велика очекивања у области економије и побољшања животног стандарда.

-Анкетирани грађани препознају одређена побољшања у раду локалне самоуправе, али су даља унапређења у правцу стварања управе по мери свих грађана могућа и пожељна - рекао је на састанку у Лесковцу Ђорђе Вуковић, директор (CeSID).

У свакој од општина која је обухваћена Истраживањем директно је интервјуисано од 250 до 400 испитаника, а укупно око 7.500 грађана, што представља репрезентативни узорак. Финансијска средства за спровођење Истраживања обезбедиле су Европска унија и Влада Швајцарске, донатори ПРОГРЕС-а.

Градоначелник Лесковца Слободан Коцић, који је поздравио учесника, каже да ће најновија истраживања CeSID-а и Прогреса били подстицајна да се стање у многим областима преиспита и промени.

-Наша администрација је и даље неефикасна и грађани су с справом незадовољни њеним радом. Зато ће један од приоритета локалне власти бити стварање модерне, ефикасне администрације по мери времена у коме живимо – оцена јеСлободана Коцића, граодначелника Лесковца.

Приметна је отуђеност грађана од политичког и друштвеног система на локалу, а овај закључак је индикован ниским поверењем грађана у локалне институције које не прелази у просеку 25 одсто.

Истраживање даље показује да су грађани најмање задовољни стањем локалне економије и животним стандардом. На скали од 1 до 5, оцењују економску ситуацију у локалној заједници мршавом двојком.

Истраживање даље показује да грађани желе побољшања у области локалне инфраструктуре, а посебно када су у питању путеви, водовод и канализација, саобраћај, као и чистоћа и уређеност градова и места у којима грађани живе.

На основу одговора грађана, показало се да постоје одређена побољшања у раду локалне администрације, као још једног од елемената који утичу на задовољство грађана и њихову могућност да остваре своја права испред локалне самоуправе.

Овај закључак се изводи на основу налаза да већина грађана сматра да је о раду локалне самоуправе обавештено „онолико колико треба“, да су процедуре „углавном разумљиве“ или да се „чека онолико колико се мора“.

Истраживање је дало и значајне резултате о томе шта грађани виде као могуће правце и приоритете развоја и будућег улагања од стране локалне самоуправе. Грађани у већини општина сматрају да је, најпре, пољопривреда, а потом лака индустрија основ за будући развој, а као могуће правце трошења буџетских средстава виде улагање у пољопривреду, локалну инфраструктуру, али и у социјална давања и интервенције у правцу помоћи најсиромашнијим грађанима.

-Ово истраживање је показало шта грађани у 25 општина виде као кључне проблеме и потребе у локалној заједници и каква очекивања имају од локалних институција. Локалне самоуправе сада могу искористити резултате Истраживања, односно мишљење својих грађана, као смерницу за унапређење својег рада и развоја. Побољшање живота у локалној заједници, међутим, зависи и од доприноса цивилног друштва односно свих грађана. ПРОГРЕС ће тежити да напоре општина и цивилног друштва у овом правцу подржи – истиче Александра Радетић, заменица менаџера ПРОГРЕС-а

Уз поштовање принципа доброг управљања, ПРОГРЕС ће, како је речено на састанку у Лесковцу, помоћи општинама да унапреде инфраструктуру, побољшају квалитет услуга које пружају грађанима и привреди и да промовишу своје развојне потенцијале.

Спровођење истраживања је једна од активности ПРОГРЕС-а које имају за циљ да подрже општине у њиховим настојањима да унапреде рад и побољшају поштовање принципа доброг управљања: учешће грађана, одговорност, транспарентност, ефикасност и делотворност.

 


#   Слободан Коцић   општина   Лака индустрија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима