Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Недеља праштања - Беле покладе

Bookmark and Share

14.03.2021. Јужна Србија Инфо

Дан пред почетак Великога Поста Црква од давнина назива „Недељом праштања". На тај дан у црквама се читају Христове речи: „ Ако не опростите један другом сагрешења ваша, неће ни Отац ваш небески опростити вама ваша прегрешења".

Недеља праштања - Беле покладе

Последња седмица пред Велики ускршњи пост назива се Бела недеља, по белом мрсу који се једе, а последњи, данашњи дан, Беле покладе. То су најсвечаније и најраспрострањеније покладе.

Беле покладе добиле су назив по Белој недељи, а зову се још и Велике, Завршне, Сирне или Проштене покладе, односно Проћка, јер се на овај дан опраштају свађе и увреде.

Обичај је да деца са породицама обилазе родитеље, носећи им поклоне.

Циљ је добити опроштај и часно започети пост. Беле покладе су празник целог села, и тог дана се сви међусобно друже и чашћавају.

У многим местима крећу се обредне маскиране поворке, које свуда радо дочекују и дарују. Обичаји се разликују од краја до краја, понегде се ложи велика ватра од сламе, звана крлештица.

Негде се ватра прескаче, негде тера зле духове. Или се игра игра која се зове "мачка", у другом делу земље "лубачка" и "паук", или се организује венчање са обавезно мушком младом.

Млађи се маскирају у јунаке, или страшна бића са зубима од пасуља или кукуруза, брковима од вуне. Весеље траје до поноћи, а онда почиње седмонедељни пост.


#   СПЦ   Ускрс   Беле покладе   Ускршњи пост   Недеља праштања
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима