Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nedelja praštanja - Bele poklade

Bookmark and Share

14.03.2021. Južna Srbija Info

Dan pred početak Velikoga Posta Crkva od davnina naziva „Nedeljom praštanja". Na taj dan u crkvama se čitaju Hristove reči: „ Ako ne oprostite jedan drugom sagrešenja vaša, neće ni Otac vaš nebeski oprostiti vama vaša pregrešenja".

Nedelja praštanja - Bele poklade

Poslednja sedmica pred Veliki uskršnji post naziva se Bela nedelja, po belom mrsu koji se jede, a poslednji, današnji dan, Bele poklade. To su najsvečanije i najrasprostranjenije poklade.

Bele poklade dobile su naziv po Beloj nedelji, a zovu se još i Velike, Završne, Sirne ili Proštene poklade, odnosno Proćka, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede.

Običaj je da deca sa porodicama obilaze roditelje, noseći im poklone.

Cilj je dobiti oproštaj i časno započeti post. Bele poklade su praznik celog sela, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju.

U mnogim mestima kreću se obredne maskirane povorke, koje svuda rado dočekuju i daruju. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, ponegde se loži velika vatra od slame, zvana krleštica.

Negde se vatra preskače, negde tera zle duhove. Ili se igra igra koja se zove "mačka", u drugom delu zemlje "lubačka" i "pauk", ili se organizuje venčanje sa obavezno muškom mladom.

Mlađi se maskiraju u junake, ili strašna bića sa zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune. Veselje traje do ponoći, a onda počinje sedmonedeljni post.


#   SPC   Uskrs   Bele poklade   Uskršnji post   Nedelja praštanja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima