Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Округли сто ''Вршњачко насиље у нишким и видинским школама''

rssBookmark and Share

30.11.2014. В.Петровоић, Јужна Србија Инфо

Ђаци траже драстичније казне за насилнике!
У нишким средњим школама 11 ученика свакодневно врши неко насиље.
Родитељи и стручна јавност појаву насиља приписују ослабљеној улози породице и лоших васпитних стилова којим су деца изложена у породичном окружењу, али и целокупном друштвеном систему.

Ниш: Округли сто ''Вршњачко насиље у нишким и видинским школама''

У оквиру пројекта „Центри за вршњачку медијацију“, који делом финансира Европска унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија, Друштво за развој деце и младих – Отворени клуб из Ниша организовао је округли сто на тему „Вршњачко насиље у нишким и видинским школама” . На округлом столу су представљени резултати недавно спроведеног истраживања о присутности, врстама и узроцима вршњачког насиља у школама у Нишу и Видину. Осим стручњака из Ниша, округлом столу су присуствовали и стручни сарадници, наставници, родитељи као и представници институција које се баве овом темом из Видина, Бугарска. Циљ је да се, кроз размену искустава са обе стране границе дају предлози за могућа решења и мере за смањење вршњачког насиља. Пројекат, који траје до јула 2015. године, спроводи Друштво за развој деце и младих – Отворени клуб из Ниша, заједно са Фондацијом Дијалози.

“Истраживање је обухватило више од хиљаду испитаника из Ниша и Видина, а спроведено је у седмом и осмом разреду основних школа као и у свим разредима средњих школа”, истакла је Јелена Михајловић, менаџер пројекта. “ У истраживању су учествовали и наставници али и родитељи ученика, а резултати су показали да је најприсутније вербално насиље међу вршњацима, а потом и физичко, која уствари, проситичу једно из другог. Инатересантно је да деца испитаници најбоље решење за заустављање вршњачког насиља виде у већим казнама за насилнике. На другом месту међу нишком децом налази се медијација, док је, међу децом у Видину, на другом месту веће ангажовање наставника на овом плану, а медијација је тек на трећем месту”.

Истраживање је показало да средњошколци из Ниша чешће врше насиље него средњошколци у Видину. У нишким средњим школама 11 ученика свакодневно врши неко насиље. Разлог за појаву насиља ученици виде у “доказивању у друштву” и “привлачењу пажње на себе” од стране ученика који врше насиље. Родитељи и стручна јавност појаву насиља приписују ослабљеној улози породице и лоших васпитних стилова којим су деца изложена у породичном окружењу, али и целокупном друштвеном систему које се овим проблемом не бави на прави начин.

Према одговорима средњошколаца у Нишу најизраженије је сексуално насиље, 3,2 одсто деце трпи свакодневно овај вид насиља, док средњошколци у Видину кажу да је то вербално насиље и да 4,4 одсто средњошколаца трпи овај вид насиља. Ученици основних школа у Нишу и Видину кажу да су најизраженија вербално и физичко насиље, док представници родитеља, наставника и стручњака из Ниша наводе као најизраженије вербално, а из Видина, физичко насиље. Сви се слажу да је електронско насиље као нови вид насиља у порасту последњих година. Деца из Видина кажу да физичко насиље оставља највеће последице на психолошко стање детета које је жртва, док деца из Ниша и одрасли из оба града мисле да је то вербално насиље.

Ученици основних школа у Нишу и Видину сматрају да не постоји одређени профил ученика који има јединствене карактеристике које доводе до насилног понашања, већ да насилно понашање може испољавити било који ученик у зависности од ситуације у којој се налази. Ипак сматрају да насиље чешће врше “запостављена” деца која одрастају у породицама где су породични односи лоши, ал ии деца из богатих породица, која имају високо мишљење о себи и којима је “све дозвољено”.

 


#   Бугарска   Видин   вршњачко насиље   округли сто     медијација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима