Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка Бурегџијада од 22. до 24. септембра

rssBookmark and Share

17.09.2011. Аutor : Z. M

Традиционални „Дани бурека“ биће одржани од 22. до 24. септембра на Нишавском кеју, код хотела „Мy плаце“. Организатори су најавили да ће завршног дана ове манифестације део учесника направити највећи бурек на свету, који ће бити подељен посетиоцима.

Нишка Бурегџијада од 22. до 24. септембра

Према најави, Дане „најбољег нишког доручка икада припремљеног“ пратиће занимљив културно-забавни програм у којем ће учествовати представници Србије, Бугарске, Грчке и Македоније.

Сматрајући да бурек, култура и забава могу заједно, посетиоцима Бурегџијаде биће понуђен низ музичких наступа, позоришна представа „Дечија чаролија“, мађионичарске тачке, као и неизбежни трубачи.

У току манифестације биће организовано и такмичење у прављењу бурека, после којег ће најбољима бити уручене награде и признања, као и такмичење у брзом једењу бурека, намењено посетиоцима. Бурегџијада ће почети дефилеом учесника, као и ученика Прехрамбено-техничке школе кроз центар Ниша.

Организатори манифестације су Туристичка организација Ниша, Удружење пекара и Градска општина Медијана.

На нишкој Бурегџијади, одржаној 2007, већ је направљен бурек који је ушао у Гинисову књигу рекорда као највећи на свету. Био је тежак скоро 100 килограма и имао пречник од два метра. Нишки пекари су, иначе, прилично поносни на овај производ, који сматрају „својим и најбољим“.

Ниш је познат као град са великим бројем бурегџиница. Први запис о буреку у Нишу датира из 1498, а први нишки бурегџија био је Турчин Мехмет Оглу, који га је месио по прописима који су тада важили за целу Турску.


#   Туристичка организација   Туристичка организација Ниш   Градска општина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима