Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови скандал у врањском Здравственом центру

rssBookmark and Share

Врање 16.05.2011. Извор: Јужне вести

Ивана Стојанов (28) из Сувог Дола код Врања преминула је 19. априла на Инфективној клиници у Нишу, након што јој у врањском Здравственом центру, према тврдњама њеног супруга Небојше, није указана правовремена и потпуна лекарска помоћ.

Нови скандал у врањском Здравственом центру

Из Министарства здравља већ је послата инспекција у Врање, док породица Стојанов најављује да ће правду потражити на суду.

Агонија породице Стојанов, почела је у петак 8.априла када се је Ивана јавила својој лекарки Војки Пешић, са симптомима сличним грипу - температура и суви кашаљ. Лекарка јој је рекла да узима “Панадол” и послала је кући .

- Оно је било понижавајуће, па та лекарка је није није послушала, само је удаљила од себе, вероватно због страха да има грип. Враћамо се кући Ивана има све већу температуру и ја одлучујем да је у вечерњим сатима поново превезем до лекара, овога пута јој дежурна лекарка преписује ињекције које је требало да прима до понедељка а онда да се јави свом лекару – прича кроз сузе Небојша, Иванин супруг.

И поред терапије Ивана се и даље није осећала добро, гушења су бивала све учесталија, а температура никако да падне. Стојанови су се у суботу поподне поново јавили лекару опште праксе, каже Небојша.

- Био сам очајан. Имала је температуру, преко 39. Поново нас је примила дежурна лекарка која нам је тада дала “диклофен”, како би умањила болове у зглобовима које је између осталог имала Ивана. Кад смо дошли кући стање се погоршало. Отишли смо у Хитну помоћ, где су Ивани дали кисеоник и покушавали да јој умање болове. Пар сати јој је било боље, успела је да заспи, међутим већ негде око 4 сати ујутру она поново добија напад гушења и поново је возим у Хитну помоћ, где добијамо упут за Инфективно и Грудно одељење. Одлазимо, врата закључана. Успевамо да дозовемо сестре које нам кажу да на овим одељењима нема дежурних лекара и шаљу нас на Интерно, где такође нема дежурног лекара. Чекали смо га пола сата да се појави. Он је Ивану примио на одељење и једноставно отишао кући. Морали смо да чекамо извесну лекарку Љиљу да дође у прву смену и прегледа Ивану, чије се стање из сата у сат погоршаваоло - каже Небојша.

Када су је лекари прегледали, према причи њеног супруга и рођака који су те ноћи били са њом, Ивана је имала несносне болове у грудима. Одмах је наложено да се хитано транспортује на Нишку инфективну клинику.

- Када смо стигли у Ниш, где узгред лекари нису били обавештени о нашем доласку иако је то уобичајена пракса, почиње борба за њен живот. Девет дана је била на апаратима. У јутарњим сатима 19. априла Ивана је преминула од пнеуомоније плућа. Да није било неспособних лекара који данима нису умели да успоставе дијагнозу, моја Ивана би данас била жива – завршава своју исповест Небојша не скривајући сузе.

Руковдство Здравственог центра у Врању спровело је интерну унутрашњу контролу, где су испитани сви актери догађаја. Министарство здравља је реаговало поводим овог случаја и послало инспекцију у Врање и Клинички центар Ниш.

- Ако се установи да је било пропуста, имајући у виду све што се дешавало у претходном периоду, вероватно ће доћи до санкционисања одређених људи - рекао је Министар Зоран Станковић новинарима након обиласка КБЦ Земун и додао да не може да говори о детаљима случаја све док се не заврши истрага и инспекцијски надзор.

Он је казао да су "регистровани сви нежељени случајеви" који су се догодили у претходном периоду и да се извештај инспекције о лечењу Иване Стојанов очекује за два дана када ће бити познато да ли је било пропуста у погледу указивања помоћи.

А „регистрованих" случајева је било поприлично само у последње две године. Здравствени центар у Врању потресају бројне афере. Тачније ово је већ пети случај смрти. Прошле године у октобру скоком са терасе интерног одељења убио се Станиша Трајковић (62) из Врања. Претходно је још један пацијент прекратио себи муке скочивши кроз прозор ОРЛ одељења. На дечијем одељењу је 7. јануара умрла петогодишња Дијана Маринковић, затим 6. марта у тоалету Хируршког одељења Слободан Стојановић (21) из села Трејак код Бујановца извршио је самоубиство обесивши се о водокотлић. Ни за један случај нико од лекара или менаџера није кажњен, нити је одговарао.

Директор Здравственог центра Урош Трајковић рекао је раније да је у овом случају заседала трочлана Комисија за унутрашњи стручни надзор и да није утврдила икакве пропусте у лечењу Иване Стојанов. Последњу реч ће свакао дати Министарство, а супруг преминуле Иване Стојанов каже да ће правду потражити на суду.

- Обратио сам се најпре полицији и разговарао са Слађаном Ристићем, испектором за крвне деликте који ми је обећао да ће се случај испитати и да ће Тужилаштво реаговати, ако има основа. Ја у сваком случају нећу одустати јер, ангажоваћу адвоката и доказаћу да су лекари понашали бахато и непрофесионално. Никога ја не оптужујем за смрт моје супруге, али сам осећај да је било наде и да су на време дијагностификовали упалу плућа можда данас била жива, неда ми мира – прича Стојанов.


#   Врање   Здравствени центар   Урош Трајковић   Клинички центар Ниш   Зоран Станковић   Клинички центар   Министарство здравља   Ана Маринковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима