Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележен Дан ослобођења Врања

rssBookmark and Share

Врање 07.09.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца и цвећа крај споменика Револуције испред Учитељског факултета, химном и минутом ћутања, обележена је 72. годишњица ослобођења Врања у Другом светском рату.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Пошту ослободиоцима и жртвама  борбе против фашизма одали су највиши представници града и округа, борачких организација, удружења и институција.

Химном „Боже правде“ у извођењу хора Гимназије „Бора Станковић“ почело је обележавање 72. годишњице живота  града у слободи, након завршетка другог светског рата. Борцима који су у сукобима са фашистима  дали животе,  као и свим  жртвама  ратних страдања, пошта је одата минутом ћутања.

Цвеће и венце крај споменика  који симболизује  отпор народа овог краја у Другом светском рату, положили су народни посланик Славиша Булатовић, начелник округа Срећко  Пејковић, градоначелник Слободан Миленковић са сарадницима, представници  градске општине Врањска Бања. Цвеће су положиле и делегације борачких удружења, страначких организација, школа, Полиције, Безбедносно информативне агенције и Војске Србије.

Присутни су се подсетили на  дан када су партизани 7. Септембра  1944. године ослободили Врање од бугарских окупатора.

„Партизани су ушли у град са три стране. Најпре јединица на челу са Властом Стоиљковићем из правца Оџинке кроз „Пиринџински сокак“, данашњу Призренску улицу. Затим друга већа формација из правца Тибужда и Златокопа, и на крају одред који је кренуо из Пољанице под командом Јове Бокчана ушао је из правца Балиновца.Тога дана у преподневним сатима грађанима се испред зграде Гимназије обратио Власта Стоиљковић, а у поподневним сатима испред Начелства, Ђера Петровић.“, каже Стојан Младеновић  председник ГрО СУБНОР-а.

У борби против фашизма учествовало је 12 хиљада људи из врањског краја. У ратним сукобима животе је дало њих 954-оро, а настрадало је још  660 људи. Споменици, фотографије и живи учесници тога времена, сведоци су антифашистичких традиција народа овог краја, које никакви нови кројачи историје не могу оспорити, истакнуто је на скупу. Пошта ослободиоцима одата је и наступом хора и рециталом ученика Гимназије „Бора Станковић“.
 


#   Врање   Врањска Бања   Бора Станковић   СУБНОР   Други светски рат   Слободан Миленковић   фотографије   Славиша Булатовић   Дан ослобођења   градске општине
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима