Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Неспремно дочекано пројектно суфинансирање медија

Bookmark and Share

Београд 27.05.2015.

Локалне самоуправе и медији нису спремно дочекали механизам пројектног суфинансирања медијских садржаја, али упркос почетном несналажењу он представља један од најважнијих резултата усвајања медијских закона и медијске реформе, изјавио је данас председник НУНС Вукашин Обрадовић.

Фото Танјуг
Фото Танјуг

Како је Обрадовић истакао на дебати "Буџетско финансирање медија и медијског садржаја - тренутно стање и перспективе", локалне самоуправе су дефинисање јавног интереса свеле на преписивање одредби Закона о јавном информисању.

Како је Обрадовић истакао на дебати "Буџетско финансирање медија и медијског садржаја - тренутно стање и перспективе", локалне самоуправе су дефинисање јавног интереса свеле на преписивање одредби Закона о јавном информисању.

Због тога, дода је он, НУНС ће у сарадњи с партнерима, а на примеру Ниша, Чачка и Врања, покушати да изради модел којим ће се општине и градови руководити као примером.

Други проблем, навео је Обрадовић, јесте неспремност медија.

"Неподељени утисак скоро свих чланова комисија јесте да медији нису спремно дочекали пројекат пројектног суфинансирања. Нисмо задовољни квалитетом и мораће да се поради на едукацији редакција када је реч о писању пројеката", рекао је Обрадовић.

Најслабији део система пројектног суфинансирања, истакао је Обрадовић, јесте евалуација пројеката.

"До сада нисмо имали утврђен механизам провере да ли су средства опредељена за производњу медијског задржаја заиста била у јавном интересу и колико су потрошена на начин предвиђен пројектом. Зато министарства културе и локалне самоуправе очекују сада да успоставе механизам контроле трошења јавних средстава", рекао је Обрадовић.

Додавши да је било покушаја злоупотреба јавних конкурса, попут Сомбора и Малог Црнића, Обрадовић је поручио да ће Коалиција новинарских и медијских удружења помно пратити процес суфинансирања медијских садржаја, после чега ће резултате доставити свим институцијама задуженим за борбу против корупције и слободу изражавања.

С тим у вези Обрадовић се осврнуо и на недавни конкурс Министарства културе о којем се у медијима повела полемика да је новац злоупотребљен, рекавши да је све било у склади с прописима.

"Дебата и оштре критике резултата конкурса су увек добродошле, међутим чињеница је да су наши представници у комисијама радили аутономно, на њих нико није вршио притисак, ни министарство ни асоцијације које су их предложиле", рекао је Обрадовић.

Он је додао да су за чланове комисије бирани стручни појединци с професионалним угледом који су одлуке доносили руководећи се својом савешћу и знањем.

Саша Гајин из Центра за унапређивање правних студија (ЦУПС) представио је предлог те организације о Моделу правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на нивоу јединица локалне самоуправе.

Како је Гајин објаснио, њиме је препоручен правац развоја нормативног оквира како би се поспешио ефективни прелазак општина и градова на нови систем финансирања медија.

Из целине предлога Гајин је издвојио делове који се односе на висину средстава, на надлежност орана који одлучује у постпуку суфинансирања, на прописане рокове који се морају поштовати и на посебне обавезе органа јавне власти на локалном нивоу.

"Неке од обавеза које су у овом моделу прописане управо служе да се омогући транспаретнно трошење средстава на име суфинансирања медијских садржаја", рекао је Гајин.

 


#   Београд   Вукашин Обрадовић   финансирање   медији   Саша Гајин   Коалиција новинарских и медијских удружења
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима