Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nespremno dočekano projektno sufinansiranje medija

Bookmark and Share

Beograd 27.05.2015.

Lokalne samouprave i mediji nisu spremno dočekali mehanizam projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja, ali uprkos početnom nesnalaženju on predstavlja jedan od najvažnijih rezultata usvajanja medijskih zakona i medijske reforme, izjavio je danas predsednik NUNS Vukašin Obradović.

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Kako je Obradović istakao na debati "Budžetsko finansiranje medija i medijskog sadržaja - trenutno stanje i perspektive", lokalne samouprave su definisanje javnog interesa svele na prepisivanje odredbi Zakona o javnom informisanju.

Kako je Obradović istakao na debati "Budžetsko finansiranje medija i medijskog sadržaja - trenutno stanje i perspektive", lokalne samouprave su definisanje javnog interesa svele na prepisivanje odredbi Zakona o javnom informisanju.

Zbog toga, doda je on, NUNS će u saradnji s partnerima, a na primeru Niša, Čačka i Vranja, pokušati da izradi model kojim će se opštine i gradovi rukovoditi kao primerom.

Drugi problem, naveo je Obradović, jeste nespremnost medija.

"Nepodeljeni utisak skoro svih članova komisija jeste da mediji nisu spremno dočekali projekat projektnog sufinansiranja. Nismo zadovoljni kvalitetom i moraće da se poradi na edukaciji redakcija kada je reč o pisanju projekata", rekao je Obradović.

Najslabiji deo sistema projektnog sufinansiranja, istakao je Obradović, jeste evaluacija projekata.

"Do sada nismo imali utvrđen mehanizam provere da li su sredstva opredeljena za proizvodnju medijskog zadržaja zaista bila u javnom interesu i koliko su potrošena na način predviđen projektom. Zato ministarstva kulture i lokalne samouprave očekuju sada da uspostave mehanizam kontrole trošenja javnih sredstava", rekao je Obradović.

Dodavši da je bilo pokušaja zloupotreba javnih konkursa, poput Sombora i Malog Crnića, Obradović je poručio da će Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pomno pratiti proces sufinansiranja medijskih sadržaja, posle čega će rezultate dostaviti svim institucijama zaduženim za borbu protiv korupcije i slobodu izražavanja.

S tim u vezi Obradović se osvrnuo i na nedavni konkurs Ministarstva kulture o kojem se u medijima povela polemika da je novac zloupotrebljen, rekavši da je sve bilo u skladi s propisima.

"Debata i oštre kritike rezultata konkursa su uvek dobrodošle, međutim činjenica je da su naši predstavnici u komisijama radili autonomno, na njih niko nije vršio pritisak, ni ministarstvo ni asocijacije koje su ih predložile", rekao je Obradović.

On je dodao da su za članove komisije birani stručni pojedinci s profesionalnim ugledom koji su odluke donosili rukovodeći se svojom savešću i znanjem.

Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija (CUPS) predstavio je predlog te organizacije o Modelu pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou jedinica lokalne samouprave.

Kako je Gajin objasnio, njime je preporučen pravac razvoja normativnog okvira kako bi se pospešio efektivni prelazak opština i gradova na novi sistem finansiranja medija.

Iz celine predloga Gajin je izdvojio delove koji se odnose na visinu sredstava, na nadležnost orana koji odlučuje u postpuku sufinansiranja, na propisane rokove koji se moraju poštovati i na posebne obaveze organa javne vlasti na lokalnom nivou.

"Neke od obaveza koje su u ovom modelu propisane upravo služe da se omogući transparetnno trošenje sredstava na ime sufinansiranja medijskih sadržaja", rekao je Gajin.

 


#   Beograd   Vukašin Obradović   finansiranje   mediji   Saša Gajin   Koalicija novinarskih i medijskih udruženja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima