Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од петка за улазак у земљу није неопходан негативан пи-си-ар тест

rssBookmark and Share

19.05.2020. Јужна Србија Инфо

Кризни штаб ће препоручити Влади да негативан пи-си-ар тест не буде непходан за улазак у земљу, рекао је за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Отварају се и административни прелази са Косметом.

Прешево - улаз у Србију 19.мај 2020.
Прешево - улаз у Србију 19.мај 2020.

Бранислав Тиодоровић је рекао да је податак о 0,64 одсто позитивних међу тестиранима изванредан и да се нада да ће до краја маја тај број достићи нулу.

Како је истакао, то би било веома пожељно, јер морају да се врате живот, привреда, економија, али и да се размишља о лету у Србији.

Истакао је да негативан тест неће бити неопходан за оне који улазе у Србију јер је ситуација оцењена повољном и потпуно под контролом.

Тиодоровић је рекао да се чак и два жаришта у Лесковцу и Врању добро прате и да данашњи резултати говоре да је проценат позитивности у Лесковцу око 1,07 одсто а у Врању близу два одсто.

Каже и да се прати ситуација у другим земљама у региону и Европи и да и оне предузимају сличне мере, што ће допринети да привреда може да функционише и да проток робе и људи буде нормалан.

Тиодоровић је рекао да ће се и даље пратити стање у радним организацијама и да остаје на снази мера ношења маске у затвореном простору.

Посебна пажња, истакао је, биће посвећена домовима за старе и болницама.

Епидемиолог је нагласио и да ће на свим границама бити дељено упутство грађанима коме да се јаве у случају повишене температуре, болова у зглобовима и других симптома.

Такође, рекао је да је важно што ће се отворити и административни прелази са Косовом и Метохијом.

Када је реч о путовањима у друге земље, Тиодоровић је навео да би грађани требало да прате ситуацију у Европи и свету и да се информишу у Институту за јавно здравље. Навео је да ће цена тестирања у Србији бити јединствена – 6.000 динара.

Сматра да ће скоро све земље у Европи од 1. јуна, а нарочито од 15. јуна, укинути обавезу тестирања за улазак и додаје да су неке земље то већ урадиле.

Препоруке и одлуке кризног штаба

На данашњој седници кризног штаба је анализирана тренутна ситуација и прилагођавање мера садашњој ситуацији, наведено је у саопштењу. Донете су следеће препоруке и одлуке: 

– Почевши од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити посебна дозвола како за домаће, тако и за стране држављане. Свим особама које улазе на територију Републике Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције. Ова препорука треба да буде потврђена у четвртак, на седници Владе Републике Србије.

– Кризни штаб донео је препоруку о отварању административног прелаза ка Косову и Метохији.

– Пи-си-ар тестови на коронавирус, на лични захтев грађана Србије и страних држављана, коштаће шест хиљада динара на територији целе Републике Србије. За студенте и малолетна лица тестирање је и даље бесплатно.

– Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, одлучено је да се поједине здравствене установе које су биле одређене за ковид болнице постепено враћају у уобичајен процес рада. У таквим установама сви медицински радници биће тестирани на коронавирус и тек након негативног резултата почеће да раде. Клинички центар у Нишу (нова зграда) почеће са редовним радом од петка, док ће Институт за ортопедско-клиничке болести Бањица функционисати редовно од понедељка, 25. маја.

– С обзиром на бројна нагађања која су се понављала у претходним данима, кризни штаб наглашава да никада није препоручио санкције за неношење маски на отвореном простору и да увођење таквих мера свакако није у плану.

– Сви чланови кризног стаба, на челу са лекарима, апелују на све грађане да се понашају одговорно према себи и другима јер епидемија још увек није завршена. Активност вируса јесте умногоме ослабила, али је неопходно да се сви заједно и даље придржавамо основних епидемиолошких мера, попут ношења маски, редовне дезинфекције руку и одржавања социјалне дистанце, како бисмо борбу са коронавирусом успешно и завршили.

Влада на следећој седници усваја одлуку

Влада ће већ на следећој седници усвојити неке одлуке којима ће додатно бити либерализован улазак у Србију, рекла је за Пинк премијерка Ана Брнабић, а у вези са препоруком Кризног штаба да грађанима Србије и странцима од петка више не буде потребан пи-си-ар тест за улазак у земљу.

Заменица директора Инситута "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за Танјуг да се смањује број захтева за хоспитализацију и да се постепено установе које су претходних недеља биле ковид болнице враћају својим уобичајеним здравственим активностима.

Прва таква установа биће нови Клинички центар у Нишу, која ће већ од петка почети са својим свакодневним здравственим активностима, а од понедељка и Ортопедска клиника на Бањици.


#   странци   Гранични прелаз   Бранислав Тиодоровић   кризни штаб   Коронавирус   Дарија Кисић Тепавчевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима