Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Година Змаја: Опером „Џеђијанг Ву“ у Нишу почело обележавање кинеске Нове године

rssBookmark and Share

Ниш 30.01.2024. Јужна Србија Инфо

Познатом опером „Џеђијанг Ву“ у нишком Народном позоришту у Србији је почело обележавање кинеске Нове године, која је ове године у знаку Змаја. У Србији се шести пут организује прослава кинеске Нове године, овога пута од 29. јануара до 16. фебруара. Кинеска Нова година обележава се у више градова Србије: у Нишу (29. јануара), Новом Саду (30. јануара), Смедереву (6. фебруара).

Година Змаја: Опером „Џеђијанг Ву“ у Нишу почело обележавање кинеске Нове године

У Србији се са Амбасадом НР Кине у Србији, Кинеским културним центром и Институтом за појас и пут организује, шесту по реду, прославу кинеске Нове године у Србији од 29. јануара до 19. фебруара, низом манифестација и културних програма у Нишу, Новом Саду, Смедереву и Београду.

Кинеска Нова година или Пролећни фестивал, празник је којим се прославља почетак Нове године по традиционалном кинеском календару. То је једна од више лунарних нових година у Азији. Славље почиње вече пре првог дана године и завршава се петнаестог дана у години, на Фестивал лампиона. Први дан кинеске Нове године почиње на млади месец, који се појављује између 21. јануара и 20. фебруара.

Ниш

Овај несвакидашњи спектакл за нишку публику припремило је 27 уметника, а свечаности су присуствовали саветник за културу у Амбасади Кине Тонг Дешенг, директор Института за појас и пут у Србији Бојан Лалић, помоћник министра за културу Станко Благојевић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски која је од аташеа за културу добила симболичан поклон за срећу и успех.

Градоначелница Ниша је грађанима Кине ма где они живели, пожелела срећну и успешну предстојећу Нову годину и додала да се радујемо успесима и сарадњи наших земаља. Ниш је још један град који спаја и повезује две земље. Челично пријатељство два народа које је из године у годину све чвршће зајваљујући председницима Си Ђинпингу и Алекдандру Вучићу све више се продубљује.

Саветник за културу у Амбасади Кине Тонг Дешенг је у свом обраћању истако да Кина има богате културне ресурсе и да они желе да у будућности донесу још више кинеске културе овде.

Директор Института за појас и пут у Србији Бојан Лалић казао је пред почетак наступа да је у питању опера која долази из провинције Џеђанг која на овим просторима до сада није представљана.

Ву Опера има историју дугу више од 500 година. У себи садржи шест различитих вокалних стилова, богат, визуелно допадљив и ефектан начин да дочара свакодневни живот. Од 2008. године је сврстана у национално нематеријално културно богатство.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Народно позориште   Кинеска нова година
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима