Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godina Zmaja: Operom „Džeđijang Vu“ u Nišu počelo obeležavanje kineske Nove godine

rssBookmark and Share

Niš 30.01.2024. Južna Srbija Info

Poznatom operom „Džeđijang Vu“ u niškom Narodnom pozorištu u Srbiji je počelo obeležavanje kineske Nove godine, koja je ove godine u znaku Zmaja. U Srbiji se šesti put organizuje proslava kineske Nove godine, ovoga puta od 29. januara do 16. februara. Kineska Nova godina obeležava se u više gradova Srbije: u Nišu (29. januara), Novom Sadu (30. januara), Smederevu (6. februara).

Godina Zmaja: Operom „Džeđijang Vu“ u Nišu počelo obeležavanje kineske Nove godine

U Srbiji se sa Ambasadom NR Kine u Srbiji, Kineskim kulturnim centrom i Institutom za pojas i put organizuje, šestu po redu, proslavu kineske Nove godine u Srbiji od 29. januara do 19. februara, nizom manifestacija i kulturnih programa u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu.

Kineska Nova godina ili Prolećni festival, praznik je kojim se proslavlja početak Nove godine po tradicionalnom kineskom kalendaru. To je jedna od više lunarnih novih godina u Aziji. Slavlje počinje veče pre prvog dana godine i završava se petnaestog dana u godini, na Festival lampiona. Prvi dan kineske Nove godine počinje na mladi mesec, koji se pojavljuje između 21. januara i 20. februara.

Niš

Ovaj nesvakidašnji spektakl za nišku publiku pripremilo je 27 umetnika, a svečanosti su prisustvovali savetnik za kulturu u Ambasadi Kine Tong Dešeng, direktor Instituta za pojas i put u Srbiji Bojan Lalić, pomoćnik ministra za kulturu Stanko Blagojević i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je od atašea za kulturu dobila simboličan poklon za sreću i uspeh.

Gradonačelnica Niša je građanima Kine ma gde oni živeli, poželela srećnu i uspešnu predstojeću Novu godinu i dodala da se radujemo uspesima i saradnji naših zemalja. Niš je još jedan grad koji spaja i povezuje dve zemlje. Čelično prijateljstvo dva naroda koje je iz godine u godinu sve čvršće zajvaljujući predsednicima Si Đinpingu i Alekdandru Vučiću sve više se produbljuje.

Savetnik za kulturu u Ambasadi Kine Tong Dešeng je u svom obraćanju istako da Kina ima bogate kulturne resurse i da oni žele da u budućnosti donesu još više kineske kulture ovde.

Direktor Instituta za pojas i put u Srbiji Bojan Lalić kazao je pred početak nastupa da je u pitanju opera koja dolazi iz provincije Džeđang koja na ovim prostorima do sada nije predstavljana.

Vu Opera ima istoriju dugu više od 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat, vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Narodno pozorište   Kineska nova godina
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima