Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Општинарке" за Дан жена појеле торту од осам килограма!

rssBookmark and Share

11.03.2013. Izvor: OK Radio

И поред велике кризе у буџету и увођења „жестоких“ мера штедње, већина јавних предузећа и установа у Врању организовала је прославу 8. марта у кафанама и хотелима.

У многим фирмама ни свечана вечера или ручак нису били довољни, па су приређивани додатни коктели и поклони за запослене даме, који се мере стотинама хиљада динара.

Све то директори правдају тиме да су синдикати били задужени за плаћање рачуна од чланарине која се члановима скида од зараде.

С обзиром да у неким установама има и преко 120 жена, поставља се питање одакле синдикалним организацијама средства да свим тим женама плате вечеру која је за тај празник у просеку износила од 1.200 до 1.400 динара, у зависности од локала.

Примера ради, из Градске управе су на прослави биле 92 жене које су „свој празник“ прославиле у мотелу „Врање“ по цени од 1.300 динара по особи. То укупно износи близу 120.000 динара.

На тој свечаној вечери стигла је и торта тешка осам килограма од градоначелника Врања Зорана Антића коју је лично из свог џепа платио 8.000 динара.

Председница синдиката у Градској управи Јелена Јанковић за ОК Радио каже да је провод у Мотелу платио искључиво синдикат, без ичије помоћи.

– Ми се увек трудимо да једном годишње приредимо свечану вечеру за наше чланове. Што се тиче 8. марта, добили смо могућност да цео рачун платимо из два дела.

Први је одмах регулисан, а други ћемо платити од следеће плате када нам буду легле чланарине – каже Јанковићева.

Врањски „Водовод“ организовао је поводом Дана жена свечану вечеру у хотелу “Симпо” на Пржару. Биле су 34 раднице, а за сваку од њих синдикат је платио по 1.250 динара, што укупно износи скоро 43.000 динара.

У Дирекцији за изградњу приређен је коктел, а онда и вечера у хотелу “Симпо” на Пржару. Тој прослави присуствовало је око 17 жена, а финансирао је синдикат из Дирекције.

Највише пара издвојили су синдикати из Здравственог центра, где две трећине запослених чине жене. У зависности од синдикалне организације свака медицинска сестра и докторка добила је од 1.300 до 3.000 динара, да по свом избору себи купи поклон.

- Синдикат лекара и фармацеута у ЗЦ је свим чланицама дао по 3.000 динара. Имамо укупно око 170 жена.

То радимо сваке године, а што се тиче прослава по кафанама и ресторанима, то оне организују саме о свом трошку – каже потпредседник синдиката Душан Јовановић.

Када се укупан број дариваних сестара и лекарки помножи са 3.000 динара, добија се импозантна цифра од 510.000 динара.

У приватним компанијама и предузећима кажу да би и они волели да своје раднице обрадују прикладним поклонима, али да за то има мало могућности.

– Ја бих волео када би сваку жену у свом колективу обрадовао неким квалитетним поклоном и свечаном вечером, али смо ми приватна фирма која мора да води рачуна око трошења пара.

Битније ми је да плате спремим на време. Све наше даме имале су скромну вечеру и цвеће и то је моју компанију коштало свега 10.000 динара – каже власник фабрике “Нутрико” Драган Алексић.

Слична ситуација је и са фирмом “Санч” која је организовала ручак у једној од врањских кафана.


#   синдикат   Душан Јовановић   жена   медицинска сестра   Јелена јанковић   ОК Радио   Синдикат лекара и фармацеута   8. март
@okradio_rs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима