Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нове оптужбе: Сумње у руководство Дома здравља због "утицаја" на изборима за делегате Коморе медицинских сестара?!

rssBookmark and Share

Ниш 20.06.2018. З.С. Јужна Србија Инфо

Незадовољни изборним поступком и сумњајући у регуларнист избора за делегате у Комори медицинских сестара и здравствених техничара Србије (КМСЗТС), кандидати Клиничког центра Ниш и чланови Синидата “Независност” ове здравствене установе одржали су јуче конференцију за новинаре.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

- Пре самих избора, многа удружења и асоцијације медицинских радника, су захтевале присуство својих посматрача на предстојећим изборима, што је и Статутом КМСЗТС предвиђено. Ником од стране Изборне комисије КМСЗТС, то није омогућено. Довољан разлог да се посумња у намере руководста КМСЗТС, кажу у Синидату “Независност” КЦ Ниш.

Даље...

На дан избора, на свим гласачким местима, великом броју лиценцираних радника Кц Ниш, није омогућено гласање, јер је установљено да их Изборна комисија КМСЗТС није увела у гласчки списак и ако су на сајту КМСЗТС уредно евидентирани. Напомињемо. да се то дешава само са радницима Кц Ниш, док су сви радници Дома здравља Ниш, уредно евидентирани и омогућено им је гласање. 

Многим радницама, које су због удаје промениле или додале презиме, такође није омогућено гласање, упркос томе што су евидентиране на гласачком списку и сајту КМСЗТС са непромењеним бројем лиценце и ЈМБР који су једини меродавни да би неко био на гласчком листу и ком би се омогућило гласање. 

Директор Дома здравља у присмотри?

Директор Дома здравља Ниш је био присутан у свом возилу испред гласачког места (доказ фотографија), као и поједини кандидати из ДЗ Ниш  који су испред гласачких места обављали претеће разговоре са кандидатима своје установе.

Радници Кц Ниш који су се кандидовали за делегате у КМСЗТС,  уклоњени су са изборне листи и никад их нико из Изборне комисије није обавести нити им образложио разлоге одбијања њихове кандидатуре.

Чланови табора, који заступа садашње руководство КМСЗТС, су испред гласачких места делили флајере са именима оних које би требало да заокруже. Велики број пензионисаних радника је од стране њих позиван и омогућено им је гласање. Гласачи, махом радници ДЗ Ниш су натерани да након гласања сликају мобилним телефоном листић на ком су гласали. То је за њих доказ, да су гласали за њихову листу кандидата, са које је највећи број радника ДЗ Ниш, досадашњих носиоца функција у КМСЗТС.

ЦЕСИД умешан?

Посматрачи из Цесида су највећи део времена проводили ван гласачких места за шта поседујемо доказе.

Након затварања гласачких места су на 90% гласачких места, од стране комисије, изнешене гласачке кутије без објављивања Записника, што су били у обавези по Статуту КМСЗТС. Кутије су чланови комисије однели на непознатом месту.

Принудна управа

Захтевали смо од Министарства здравља РС, као оснивач КМСЗТС, да одмах уведе Принудну управу у КМСЗТС, спречи рад досадашњег руководства на свим нивоима и у свим регионима, и одмах спреведе легалне изборе са посматрачима које Министарство здравља РС одреди, речено је на крају конференције за новинаре.

Из Синдиката додају да ће поред медија обавестити, МУП, Службу за сузбијање привредног криминала, Јавног тужиоца за организовани криминал који би спровели истражне радње и увид у пословање КМСЗТС.

 


#   Ниш   Дом здравља   Клинички центар Ниш   криминал   избори   медицинске сестре   Милорад Јеркан   Министарство здравља   Синдикат независност
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима