Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nove optužbe: Sumnje u rukovodstvo Doma zdravlja zbog "uticaja" na izborima za delegate Komore medicinskih sestara?!

rssBookmark and Share

Niš 20.06.2018. Z.S. Južna Srbija Info

Nezadovoljni izbornim postupkom i sumnjajući u regularnist izbora za delegate u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS), kandidati Kliničkog centra Niš i članovi Sinidata “Nezavisnost” ove zdravstvene ustanove održali su juče konferenciju za novinare.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

- Pre samih izbora, mnoga udruženja i asocijacije medicinskih radnika, su zahtevale prisustvo svojih posmatrača na predstojećim izborima, što je i Statutom KMSZTS predviđeno. Nikom od strane Izborne komisije KMSZTS, to nije omogućeno. Dovoljan razlog da se posumnja u namere rukovodsta KMSZTS, kažu u Sinidatu “Nezavisnost” KC Niš.

Dalje...

Na dan izbora, na svim glasačkim mestima, velikom broju licenciranih radnika Kc Niš, nije omogućeno glasanje, jer je ustanovljeno da ih Izborna komisija KMSZTS nije uvela u glasčki spisak i ako su na sajtu KMSZTS uredno evidentirani. Napominjemo. da se to dešava samo sa radnicima Kc Niš, dok su svi radnici Doma zdravlja Niš, uredno evidentirani i omogućeno im je glasanje. 

Mnogim radnicama, koje su zbog udaje promenile ili dodale prezime, takođe nije omogućeno glasanje, uprkos tome što su evidentirane na glasačkom spisku i sajtu KMSZTS sa nepromenjenim brojem licence i JMBR koji su jedini merodavni da bi neko bio na glasčkom listu i kom bi se omogućilo glasanje. 

Direktor Doma zdravlja u prismotri?

Direktor Doma zdravlja Niš je bio prisutan u svom vozilu ispred glasačkog mesta (dokaz fotografija), kao i pojedini kandidati iz DZ Niš  koji su ispred glasačkih mesta obavljali preteće razgovore sa kandidatima svoje ustanove.

Radnici Kc Niš koji su se kandidovali za delegate u KMSZTS,  uklonjeni su sa izborne listi i nikad ih niko iz Izborne komisije nije obavesti niti im obrazložio razloge odbijanja njihove kandidature.

Članovi tabora, koji zastupa sadašnje rukovodstvo KMSZTS, su ispred glasačkih mesta delili flajere sa imenima onih koje bi trebalo da zaokruže. Veliki broj penzionisanih radnika je od strane njih pozivan i omogućeno im je glasanje. Glasači, mahom radnici DZ Niš su naterani da nakon glasanja slikaju mobilnim telefonom listić na kom su glasali. To je za njih dokaz, da su glasali za njihovu listu kandidata, sa koje je najveći broj radnika DZ Niš, dosadašnjih nosioca funkcija u KMSZTS.

CESID umešan?

Posmatrači iz Cesida su najveći deo vremena provodili van glasačkih mesta za šta posedujemo dokaze.

Nakon zatvaranja glasačkih mesta su na 90% glasačkih mesta, od strane komisije, iznešene glasačke kutije bez objavljivanja Zapisnika, što su bili u obavezi po Statutu KMSZTS. Kutije su članovi komisije odneli na nepoznatom mestu.

Prinudna uprava

Zahtevali smo od Ministarstva zdravlja RS, kao osnivač KMSZTS, da odmah uvede Prinudnu upravu u KMSZTS, spreči rad dosadašnjeg rukovodstva na svim nivoima i u svim regionima, i odmah sprevede legalne izbore sa posmatračima koje Ministarstvo zdravlja RS odredi, rečeno je na kraju konferencije za novinare.

Iz Sindikata dodaju da će pored medija obavestiti, MUP, Službu za suzbijanje privrednog kriminala, Javnog tužioca za organizovani kriminal koji bi sproveli istražne radnje i uvid u poslovanje KMSZTS.

 


#   Niš   Dom zdravlja   Klinički centar Niš   kriminal   izbori   medicinske sestre   Milorad Jerkan   Ministarstvo zdravlja   Sindikat nezavisnost
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima