Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Осудом Параде поноса до политичких поена

Bookmark and Share

20.08.2011. Аutor : JužnaSrbija

Неколико домаћих организација за људска права је критиковало градоначелника Београда Драгана Ђиласа због изјаве о томе да Србија има већих проблема од одржавања Параде поноса.

Осудом Параде поноса до политичких поена

-Користећи популистичку реторику, градонацелник пореди проблеме у друштву, и игнорише права ЛГБТ популације која се свакодневно суочава са дискриминацијом и говором мржње, и живи у страху од насиља, пише у заједничком саопштењу.

Саопштење су потписали Комитет правника за људска права (YУЦОМ), Регионални центар за мањине, Фонд за хуманитарно право и Иницијатива младих за људска права.

Те организације констатују да све чешће дискриминација и говор мржње стижу од државе и политичара који би требало да штите права свих у Србији.

-Диласова тврдња је замена теза којом се имплицира да је 'Парада поноса' проблематична сама по себи, и да држава није дужна да заштити градјане", оцениле су четири НВО.

Организација "Парада поноса Београд" основана прошле године, припрема овогодишњу параду која би требало да се одржи у септембру у Београду .

Лазар Павловић, председник Геј стрејт алијансе, не види разлог да се и ове године парада не одржи:

-Србија је дубоко хомофобично друштво и не може се очекивати од друштва да се преко ноћи мења. С друге стране, држава има своје законе и Устав које поштује и у том смислу обавеза државе јесте да омогући мирно одржавање сваког пријављеног скупа, па тако и параде поноса. Држава има дужност да уради све како би тај скуп протекао мирно и безбедно,Иyјавио је Павловић.

Ни оквиран датум избора још није познат, а већ су све друштвене и државне теме подређене скупљању предизборних поена.

Неодговорне политичке изјаве којима се шири хомофобија посебно су потресле Мирјану Карановић, глумицу која се годинама залаже за одржавање Прајда, као што се и током деведесетих залагала за друге политичке слободе.


#   људска права   Парада поноса   Фонд за хуманитарно право   хомофобија
@FHPHLC @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима