Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена деоница ауто-пута Владичин Хан-Доњи Нерадовац

rssBookmark and Share

Владичин Хан 28.11.2015. Танјуг, РТС

Грађани Србије најкасније до марта 2017. године моћи ће ауто-путем да путују од Хоргоша до Прешева и од Хоргоша до Димитровграда, поручио премијер Александар Вучић.

Вучић у Владичином Хану, фото Хан Инфо
Вучић у Владичином Хану, фото Хан Инфо

"Од Хоргоша до Прешева, од Хоргоша до Димитровграда моћи ћете свуда да идете ауто-путем најкасније до марта 2017. а покушаћемо да то буде до краја следеће године", рекао је Александар Вучић на отварању деонице ауто-пута Владичин Хан-Доњи Нерадовац на Коридору 10 код Врања у дужини од 26,3 километара.

Оценивши да је данас велики дан не само за грађане у Пчињском округу већ и у целој Србији, јер се први пут после много година отвара деоница аутопута дуга 26,3 километра и која је коштала 74 милиона евра, Вучић је истакао да ће тиме југ Србије бити повезан са целом Србијом.

Вучић је захвалио српским градитељима, који су даноноћно радили и показали да Србија може да се изграђује и да напредује.

"Овај аутопут је развојни пројекат", рекао је премијер који је обећао нове инвестиције и нова радна места - у Врању 2.000, у Владичином Хану 4000, у Нишу такође око 2.000...

Како је рекао, радиће се на посебним субвенцијама за оне који хоће да инвестирају у ове крајеве и да ово "не буде долина глади већ долина развоја".

Хан инфо

Додао је, међутим, да се не може све променити за месец или два али да хоће у наредним годинама. "Будите уверени у то", поручио је Вучић.

Захвалио је и Коридорима Србије, Светској банци као и потпредседници Владе и министарки саобраћаја Зорани Михајловић на уложеном труду и напорима да се овај пројекат заврши овако успешно.

Вучић је захвалио грчкој компанији "Терна", извођачу радова и додао да су показали да имају референце и за будуће послове у Србији.

Премијер је навео и да је у последњих годину дана изграђено 316 малих и великих мостова, а да је план да се у 2016. отвори више од 500 мостова у Србији.Приметивши да "неки причају да се то не види" оценио је да људи који желе добро својој земљи то итекако виде.

Премијер је додао да ће се сарадња са Светском банком наставити да смо од ње добили похвале али и да смо разумели и упозорења око 17 предузећа...

"Много нас посла чека", рекао је Вучић, али и подвукао да се поштен рад исплати.

"Наставићемо поштено да радимо, да градимо Србију и она ће бити нормална, пристојна и успешна земља. Нећемо да станемо ни да се уплашимо", поручио је премијер и додао да ће све оно што није рађено 30, 40 па и 70 година бити урађено у наредних неколико.

Свима који су се смејали на све што се ради поручио је да дођу и виде "ову писту а не аутопут" и да онда кажу да ли им је и даље смешно.

Позвао их је и да на пролеће дођу у Владичин Хан наводећи да ће тамо после десетина година почети људи да се запошљавају...

"То је оно о чему смо сањали", навео је премијер али и упозорио да се промене могу десити набоље само тешким радом, а да сви који тврде супротно лажу.

"Тешко, напорно, одговорно и поштено ћемо да радимо. Победићемо, обрачунаћемо се са криминалцима и обезбедити грађанима посао", поручио је Вучић а окупљеним грађанима рекао да ће се видети на пролеће у Владичином Хану и Врању где ће бити отворене нове фабрике.

Деоница ауто-пута Владичин Хан-Доњи Нерадовац

 "Добра инфраструктура кључ економског развоја"

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је на отварању деонице Коридоа 10 да је она резултат вишегодишњег тешког рада Владе Србије, Коридора Србије и извођача радова и показатељ да такав сложени пројекат може да се оствари и заврши благовремено и то да буде квалитетан.

Истакао је да је добра инфраструктура и повезивање кључ економског развоја и поручио да се нада да ће данас отворена деоница допринети развоју како те општине тако и Србије.

Верхеијен је додао и да је интеграција српске саобраћајне мреже у регионалну мрежу од кључног значаја за српску економију и регионални развој, истичући да је Коридор 10 најаважнији коридор у Србији који побољшава регионалну повезаност наше земље са својим суседима.

Подсетио је да је 2009, када је почео пројекат, било много скептицизма, да су многи сумњали у могућност државе да га заврши, али да је данашње пуштање у саобраћај деонице показатељ да је све могуће ако постоји напоран рад, добра воља и посвећеност државе.

Деоница ауто-пута Владичин Хан-Доњи Нерадовац

Пердикарис: Отварање деонице Коридора 10 важно за Србију

Технички директор грчке компаније "Терна" Јоргос Пердикарис изјавио је да је пуштање у саобраћај деонице ауто-пута Владичин Хан-Доњи Нерадовац велики догађај који је важан како за тај крај тако и за целу Србију.

"Уложили смо све напоре да овај пројекат буде референца за нашу компанију, али да остане кад одемо одавде, као битан инфраструктурни пројекат на коришћење братском народу Србије", рекао је директор "Терне", која је извођач радова на тој деоници.

Рекао је да је било техничких и временских, те процедуралних проблема који су се временом појављивали, али да су они превазиђени захваљујући залагању и разумевању учесника.

Пердикарис је рекао да је сигуран да је допринос компаније у овом послу одлична препорука за даљу успешну сарадњу, посебно како је додао, имајући у виду да је изградња аутопута од стратешког интереса сваке земље која брине о свом развоју.

Он се захвалио свима и истакао да су Србија и Грчка напорно радили на окончању пројекта, а посебну захвалност упутио је Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 


#   Владичин Хан   саобраћај   Александар Вучић   ауто-пут   инвестиције   коридор 10   радна места   Светска банка   југ Србије   Тони Верхеијен     Доњи Нерадовац   регионални развој
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима