Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пажња и опрема: Тренинг безбедне вожње за двоточкаше

rssBookmark and Share

Ниш 06.09.2021. Јужна Србија Инфо

Данас је на паркингу нишког „Рода центра“ (Мркатор) одржан тренинг безбедне вожње за двоточкаше Агенције за безбедност саобраћаја Србије.

Пажња и опрема: Тренинг безбедне вожње за двоточкаше

Тренингу је присуствовала и градоначелница Драгана Сотировски која је најавила да ће овакви тренинзи бити организовани и даље али да ће њима бити обухваћени и бициклисти као и деца од најмлађег узраста. Циљ пројекта 

“Тренинг безбедне вожње за мотициклисте и мопедисте” ја да се локалним самоуправама приближи значај тренинга за безбедну вожњу. Те тренинге мора да води едуковани кадар, а људима на овај начин приближавамо причу о безбедности мотициклиста.

“Нама као локалној самоуправи је јако важно да се овакви тренинзи одржавају  у нашем граду и то неће бити само тренинзи за мотоциклисте већ и за бициклисте. Обуке и едукације ће обухватити и старије грађане али и наше школарце и децу предшколског узрста. Оно што је јако важно то је да следимо шта каже полиција, а њихови подаци показују да је само у овој години до овог тренутка биле 22 незгоде у којима су учествовали мотоциклисти  са једним смртним случајем”, казала је Сотировски.

Градоначелница Сотировски је додала да је Град Ниш ове године планирао да се подстави видео надзор о одговарајуће ограде на булеварима.

“У договору са полицијом покрићемо одређене “црне тачке”.Са полицијом смо већ разговарали и полиција је доставила граду списак булевара где су неоходне заштитне ограде. Поставиће се високе ограде које не могу ни да се прескоче ни да се заобиђу.Тада мора да се поштоју саобраћајни прописи. Мисли се на Булевар Ђинђића, Булевар Немањића, зона поред школа. До краја године моћи ћемо да испоштујемо тај захтев полиције”, казала је Сотировски.

По речима Миодрага Димитријевића, руководиоца пројекта, “Тренинг безбедне вожње за мотициклисте и мопедисте”, статистика говори  да људи имају двадесет пута већу шансу да доживе саобраћајну незгоду када  седну на мотицикл него када возе аутомобил. Самим тим 45 пута постоји могућност да се смртно страда у однсоу на возаче путничких возила. Према њему вожња мотицикла је скопчана са одређеним рузицима, али то није  разлог да неко не вози мотицикл.

“Нсјважније је да покушамо да на виши ниво подигнемо обуку у школама, да едукујемо инструктуре како би кандидати самостално безбедно управљали возилом. После тога долази стручно усавршавање, вежбање, а то вас води ка томе да спретно избегнете опасне ситуације”, каже Миодраг Димитријевић.

Додаје да медији у великој мери “гурају” причу о томе да су мотициклисти ти који  возе дивље.

“Статистика показује да јет а подељеност 60 према 65 посто у корист путничког аутомобила. Много више грешака праве возачи путничких аутомобиле него мотоциклисти. Они имају ту ружну навику да се појављују ниодкуда јер им мотицкл то дозвољава. Савет је да и једни и други поведемо рачуна и да постоји много више толеранције у саобраћају него сада”, казао је Димитријевић.

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   мотоциклисти   Рода маркет   Агенција за безбедност саобраћаја   ТЦ Меркатор   Савет за безбедност саобраћаја   безбедна вожња   паркинг
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима