Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Агонија у Горици и даље траје

rssBookmark and Share

Ниш 25.02.2016.

Агонија запослених у Јавно комуналном предузећу “Горица” и даље траје, иако је скупштинска већина у Нишу донела одлуку о реорганизацији и некадашње секторе “Зеленило” и “Сигнализација” пребацила у ЈКП „Медијана“, односно ЈКП „Паркинг сервис“, а сектор ''Погребних услуга''- сахрањивања и уређења гробних места, оставила у оквиру ЈКП „Горица“.

ДС Ниш: Агонија у Горици и даље траје

Приликом доношења Одлуке о реорганизацији на седници Скупштине Града Демократска странка је упозоравала да се тако неће решити проблеми које је направило нестручно и недомаћинско руководство, већ да ће се тако угрозити и пословање ЈКП „Медијана“ и ЈКП „Паркинг сервис“. Након више месеци од почетка реорганизације ЈКП „Горица решења проблема нису ни на видику. 

Наиме, ЈКП „Медијана“ и ЈКП „Паркинг сервис“ су, ионако већ оптерећени сопственим проблемима, осим преузимања радника морали да подижу и додатне кредите за текућу ликвидност. Још увек није, нити ће ускоро бити урађен деобни биланс, јер су дугови ЈКП „Горица“ вишеструко већи од вредност опреме, односно капитала са којим је располагала. 

Да ли неко из руководства града размишља шта ће бити са ЈКП „Паркинг сервис“ које је ових дана подигло кредит за исплату зарада?

Ових дана је почео попис од стране судских извршитеља и те преостале имовине – погребних возила, те се поставља питање: са чиме ће ЈКП „Горица“ којој су остали послови одржавања гробља, моћи да ради, како ће обављати и ту делатност од значаја за Ниш, када јој се возила распродају? 

И оно што је изузетно значајно, шта ће бити са 232 запослена који су остали у ЈКП „Горица“ који већ више месеци уназад нису примили своје зараде? Да ли неко размишља о 232 породице које живе од тих зарада? Да ли уопште неко размишља о могућности да једног дана ти људи евентуално крену у штрајк и онемогуће сахрањивање покојника у Нишу на градском гробљу? Ко ће за то бити одговоран? 

Изгледа да су запослени у ЈКП „Горица“ једино у Демократској странци пронашли неког коме верују и коме се обраћају за помоћ. Ових дана су двадесетак радника ЈКП „Горица“ тражили да се састану руководством ДС у Нишу и на састанку су, између осталог, замолили да се што пре и што ефикасније помогне људима који месецима не примају зараде.

Демократска странка захтева да радна група која је формирана, поднесе извештај о „напретку рационализације“, ако се уопште и може говорити о икаквом напретку, да градско руководство хитно смени руководство ЈКП „Горица“ и да формира комисију у којој ће бити представници свих странака, која ће спровести јавни поступак избора новог стручног руководства које ће бити способно да извуче предузеће из ситуације у коју га је довело неспособно руководство под патронатом изгледа још неспособнијег градског руководства. 

Неопходно је санирати предузеће тако што ће се урадити санациони план -програм који ће усвојити Скупштина града и пратити кроз извештаје како се санациони програм спроводи. 
Санација предузећа би омогућила и разрешавање спорних ситуација и са ЈКП''Медиана'' и са ЈКП''Паркинг сервис''. 

Оваквим „маћехинским“ односом руководства града према јавним комуналним предузећима, постоји реална опасност да целокупан комунални систем града Ниша буде угрожен и Демократска странка се одлучно томе супротставља.

Нека се неспособни склоне и нека препусте способним људима да исправљају грешке неспособне власти у Нишу. 

Градско руководство мора да престане да се игра судбинама људи, јер Ниш заслужује боље, речено је на данашњој конференцији за медије у Градском одбору Демокртске странке у Нишу.

 

                                                                                                 


#   Ниш   ДС   Медиана ЈКП   Паркинг сервис   Миодраг Станковић   Комунална предузећа   Горица ЈКП   радна група   Скупштина града
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима