Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Agonija u Gorici i dalje traje

rssBookmark and Share

Niš 25.02.2016.

Agonija zaposlenih u Javno komunalnom preduzeću “Gorica” i dalje traje, iako je skupštinska većina u Nišu donela odluku o reorganizaciji i nekadašnje sektore “Zelenilo” i “Signalizacija” prebacila u JKP „Medijana“, odnosno JKP „Parking servis“, a sektor ''Pogrebnih usluga''- sahranjivanja i uređenja grobnih mesta, ostavila u okviru JKP „Gorica“.

DS Niš: Agonija u Gorici i dalje traje

Prilikom donošenja Odluke o reorganizaciji na sednici Skupštine Grada Demokratska stranka je upozoravala da se tako neće rešiti problemi koje je napravilo nestručno i nedomaćinsko rukovodstvo, već da će se tako ugroziti i poslovanje JKP „Medijana“ i JKP „Parking servis“. Nakon više meseci od početka reorganizacije JKP „Gorica rešenja problema nisu ni na vidiku. 

Naime, JKP „Medijana“ i JKP „Parking servis“ su, ionako već opterećeni sopstvenim problemima, osim preuzimanja radnika morali da podižu i dodatne kredite za tekuću likvidnost. Još uvek nije, niti će uskoro biti urađen deobni bilans, jer su dugovi JKP „Gorica“ višestruko veći od vrednost opreme, odnosno kapitala sa kojim je raspolagala. 

Da li neko iz rukovodstva grada razmišlja šta će biti sa JKP „Parking servis“ koje je ovih dana podiglo kredit za isplatu zarada?

Ovih dana je počeo popis od strane sudskih izvršitelja i te preostale imovine – pogrebnih vozila, te se postavlja pitanje: sa čime će JKP „Gorica“ kojoj su ostali poslovi održavanja groblja, moći da radi, kako će obavljati i tu delatnost od značaja za Niš, kada joj se vozila rasprodaju? 

I ono što je izuzetno značajno, šta će biti sa 232 zaposlena koji su ostali u JKP „Gorica“ koji već više meseci unazad nisu primili svoje zarade? Da li neko razmišlja o 232 porodice koje žive od tih zarada? Da li uopšte neko razmišlja o mogućnosti da jednog dana ti ljudi eventualno krenu u štrajk i onemoguće sahranjivanje pokojnika u Nišu na gradskom groblju? Ko će za to biti odgovoran? 

Izgleda da su zaposleni u JKP „Gorica“ jedino u Demokratskoj stranci pronašli nekog kome veruju i kome se obraćaju za pomoć. Ovih dana su dvadesetak radnika JKP „Gorica“ tražili da se sastanu rukovodstvom DS u Nišu i na sastanku su, između ostalog, zamolili da se što pre i što efikasnije pomogne ljudima koji mesecima ne primaju zarade.

Demokratska stranka zahteva da radna grupa koja je formirana, podnese izveštaj o „napretku racionalizacije“, ako se uopšte i može govoriti o ikakvom napretku, da gradsko rukovodstvo hitno smeni rukovodstvo JKP „Gorica“ i da formira komisiju u kojoj će biti predstavnici svih stranaka, koja će sprovesti javni postupak izbora novog stručnog rukovodstva koje će biti sposobno da izvuče preduzeće iz situacije u koju ga je dovelo nesposobno rukovodstvo pod patronatom izgleda još nesposobnijeg gradskog rukovodstva. 

Neophodno je sanirati preduzeće tako što će se uraditi sanacioni plan -program koji će usvojiti Skupština grada i pratiti kroz izveštaje kako se sanacioni program sprovodi. 
Sanacija preduzeća bi omogućila i razrešavanje spornih situacija i sa JKP''Mediana'' i sa JKP''Parking servis''. 

Ovakvim „maćehinskim“ odnosom rukovodstva grada prema javnim komunalnim preduzećima, postoji realna opasnost da celokupan komunalni sistem grada Niša bude ugrožen i Demokratska stranka se odlučno tome suprotstavlja.

Neka se nesposobni sklone i neka prepuste sposobnim ljudima da ispravljaju greške nesposobne vlasti u Nišu. 

Gradsko rukovodstvo mora da prestane da se igra sudbinama ljudi, jer Niš zaslužuje bolje, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskom odboru Demokrtske stranke u Nišu.

 

                                                                                                 


#   Niš   DS   Mediana JKP   Parking servis   Miodrag Stanković   Komunalna preduzeća   Gorica JKP   radna grupa   Skupština grada
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima