Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери: Нишу неопходан Центар за палијативну негу

rssBookmark and Share

Ниш 11.08.2023. Јужна Србија Инфо

Поред реконструкције нишког Породилишта које је пред народним посланицима обећала министар здравља проф. др Дана Грујичић, тражим да се у функцију стави и дуго затворена и руинирана Болница за плућне болести у Кнез Селу, у близини Ниша, казала је између осталог народни посланик "Двери" из Ниша Тамара Миленковић Керковић.

Двери: Нишу неопходан Центар за палијативну негу

Саопштење преносимо у целости..

Нишки Клинички центар нема одељење за палијативну негу и велики број Нишлија мучи велику муку и има огромне трошкове за негу и лењење старих и болесних сродника којима је потребна дуга и свакодневна нега и лечење, како због старости тако и због тешких и неизлечивих болести. Поред тога, и болесници који се опорављају након тешких саобраћајних несрећа или тешких операција у Нишу су препуштени сами себи и својим породицама.

олница за плућне болести у Кнез селу је у време изградње 1937. године била највећи Санаторијум за плућне болеснике у Краљевини Југославији, а изграђена је на  шумовитом брду крај Ниша, у здравом и мирном окружењу оближњег нишког села, а овај угледни санаторијум изграђен је средствима предратне нишке општине.

Санаторијум је затворен још од 2008. године, а уместо да се у време пандемије стави у функцију лечења Ковид пацијената, они су смештани у нејумане услове нишке  Спортске хале "Чаир".    

Уместо да се Санаторијум у Кнез Селу прода, како је у време пандемије најавио претходни министар Лончар, и уместо  намере да постане приватно власништво неких других министара, како се од упућених може да чује,  од Министарства здравља и од нишке локалне власти тражим да се део средстава из зајма од 200 мил.евра усмери за обнову Санаторијума у Кнез Селу и да у њему буде смештен, сада непостојећи нишки Центар за палијативну негу.

Нишлијама је овакав центар неопходан, и они заслужују да болница коју су својим новцем изградили њихови преци  пре безмало 100 година , остане у својини Града и обновљена за потребе палијативне неге која у Нишу не постоји.

 


#   Ниш   болница   Двери   стари   Клиника Кнез село   Тамара Керковић   Палијативна нега
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима