Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri: Nišu neophodan Centar za palijativnu negu

rssBookmark and Share

Niš 11.08.2023. Južna Srbija Info

Pored rekonstrukcije niškog Porodilišta koje je pred narodnim poslanicima obećala ministar zdravlja prof. dr Dana Grujičić, tražim da se u funkciju stavi i dugo zatvorena i ruinirana Bolnica za plućne bolesti u Knez Selu, u blizini Niša, kazala je između ostalog narodni poslanik "Dveri" iz Niša Tamara Milenković Kerković.

Dveri: Nišu neophodan Centar za palijativnu negu

Saopštenje prenosimo u celosti..

Niški Klinički centar nema odeljenje za palijativnu negu i veliki broj Nišlija muči veliku muku i ima ogromne troškove za negu i lenjenje starih i bolesnih srodnika kojima je potrebna duga i svakodnevna nega i lečenje, kako zbog starosti tako i zbog teških i neizlečivih bolesti. Pored toga, i bolesnici koji se oporavljaju nakon teških saobraćajnih nesreća ili teških operacija u Nišu su prepušteni sami sebi i svojim porodicama.

olnica za plućne bolesti u Knez selu je u vreme izgradnje 1937. godine bila najveći Sanatorijum za plućne bolesnike u Kraljevini Jugoslaviji, a izgrađena je na  šumovitom brdu kraj Niša, u zdravom i mirnom okruženju obližnjeg niškog sela, a ovaj ugledni sanatorijum izgrađen je sredstvima predratne niške opštine.

Sanatorijum je zatvoren još od 2008. godine, a umesto da se u vreme pandemije stavi u funkciju lečenja Kovid pacijenata, oni su smeštani u nejumane uslove niške  Sportske hale "Čair".    

Umesto da se Sanatorijum u Knez Selu proda, kako je u vreme pandemije najavio prethodni ministar Lončar, i umesto  namere da postane privatno vlasništvo nekih drugih ministara, kako se od upućenih može da čuje,  od Ministarstva zdravlja i od niške lokalne vlasti tražim da se deo sredstava iz zajma od 200 mil.evra usmeri za obnovu Sanatorijuma u Knez Selu i da u njemu bude smešten, sada nepostojeći niški Centar za palijativnu negu.

Nišlijama je ovakav centar neophodan, i oni zaslužuju da bolnica koju su svojim novcem izgradili njihovi preci  pre bezmalo 100 godina , ostane u svojini Grada i obnovljena za potrebe palijativne nege koja u Nišu ne postoji.

 


#   Niš   bolnica   Dveri   stari   Klinika Knez selo   Tamara Kerković   Palijativna nega
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima