Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ФХП представио "Досије Река", сумњиче посланика СНС-а, Момира Стојановића

rssBookmark and Share

25.10.2015. Никола Радишић, Н1

Фонд за хуманитарно право представио је досије Река, збирку сведочанстава о једном од најтежих ратних злочина почињених на Косову, који никада није процесуиран.
Момир Стојановић, кључна фигура?

Фото: Н1
Фото: Н1

Као једна од кључних фигура тог догађаја спомиње се Момир Стојановић, данас посланик СНС, а тада шеф безбедности Приштинског корпуса Војске Југославије, који негира одговорност.

Одмазда за убиство четворице припадника СУП Ђаковица у априлу 1999. била је страшна. Неколико хиљада жена и деце је протерано из својих домова, док су мушкарци задржавани и накнадно убијани. Посмртни остаци 309 жртава ексхумирани су из масовне гробнице у Батајници, десетак у селима око Ђаковице, док се за 12 особа још трага. Луш Краснићи је избегао смрт, али његова два брата, стриц и бројне комшије нису.

"Кад породице виде ово, виде имена, историју која је реална и на неки начин истинита, онда то је боље, то је добро. Мислим да можда сутра не, али прекосутра правда треба да стигне свугде", каже Краснићи.

Напад на цивилно становништво у долини Река по броју жртава је најтежи злочин почињен над цивилима током рата на Косову и један од највећих у ратовима у бившој Југославији, наводе у Фонду за хуманитарно право.

Додају да је досије Река настао на основу аутентичних војних и полицијских докумената, изјава чланова породица жртава и припадника јединица које су учествовале у овој операцији и друге релевантне документације.

"Она је координисана операција војске и полиције у коју су били укључени највиши оффицири и војске и полиције, али и политичких власти. Особе које су учествовале и имале озбиљну и значајну улогу у извршењу операције Река, данас су неки од њих, у институцијама Србије, неки на значајним позицијама у жандармерији, МУП војсци, парламенту", рекла је Сандра Орловић, ФХП.

Као једну од кључних особа у Фонду именују Момира Стојановића, садашњег посланика Српске напредне странке. Стојановић то негира.


#   СНС   Косово и Метохија   злочин   осумњичени   Ђаковица   Момир Стојановић   Батајница   Досије Река   Фонд за хуманитарно право   Приштински корпус   гробнице   Југославија
@sns_srbija @FHPHLC @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима