Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Портрет краља Милана поново у Нишу

rssBookmark and Share

14.02.2011. Извор: РТС

Парадни портрет краља Милана Обреновића, који је био на рестаурацији и конзервацији седам година, враћен је нишкој епархији.

После седам година, парадни портрет краља Милана Обреновића, који је због рестаурације и конзервације био у Београду, враћен је нишкој епархији.

Веома вредна слика Ђорђа Крстића налазила се, по краљевој жељи, у сеоској цркви у Ћурлини близу Дољевца, где је оштећена у време Првог светског рата.

То вредно дело стручњаке је заинтересовало после пожара у нишкој Саборној цркви, у чијем је иконстасу страдало 36 Крстићевих слика.

Сликарско платно које су Бугари бајонетима исекли и ударцима оштетили, стручњаци Републичког Завода за заштиту споменика културе су санирали.

Парадни портет краља Милана, димензија 2 пута 1,40 метара, који је 1902. урадио краљев стипендиста Ђорђе Крстић, сада је у депоу Народног музеја у Нишу.

Маре Макарић, историчарка уметности и виши кустос Народног музеја у Нишу, каже да би и стручњаци, али и грађани Ниша требало да буду поносни што је портрет враћен у тај град.

Конзервирана је и слика Светог Николе, славе династије Обреновић, која је са портретом чинила јединствену целину у сеоској цркви у Ћурлини, подигнутој 1900. године, краљу у част.

Заборављен споменик културе случајно је пронашао нишки акдемски сликар Миодраг Анђелковић, саветник у Заводу за заштиту споменика Ниш.

И док стручњаци заговарају повратак краљевог портрета у сеоску цркву, одлука црквених власти је да она буде у Епархијском дому у Нишу, а да се у оригиналном раму у Ћурлини стави копија слике.

"Ми немамо храбрости да она буде тамо, желимо да је сачувамо јер тамо немамо гаранцију, немамо сигурност, да неће једнога дана неко провалити врата и скинути је", каже патријарх српски Иринеј.

Део пет метара високог здања израђеног у Бечу, остаће заувек у селу као сећање на краља Милана, који је о судбини Србије одлучивао са дипломатама, у ловишту близу Ниша.


#   Ђорђе Крстић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима