Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Александар Блатиник

rssBookmark and Share

20.10.2016. Јужна Србија Инфо

Синоћ је у Нишу у 72. години живота преминуо понзнати нишки и српски архитекта, карикатуриста, сликар графичар и писац, Александар Блатник.

Фото: Лагуна
Фото: Лагуна

Александар Блатник рођен у Зајечару, 1. октобар 1944. српски је архитекта, карикатуриста, сликар графичар, дизајнер и писац који живи и ради у Нишу у Заводу за заштиту споменика културе. Члан је сликарско-графичке секције УЛУПУДС, са звањем „истакнути уметник“. Носилац је УЛУПУДС-ове награде за животно дело.

Блатник је један од познатијих карикатуриста Србије, који је не само као карикатуриста већ и сликар, графичар и дизајнер имао преко 400 групних изложби у земљи и иностранству и преко 30 самосталних изложби у галаријама у Србији и свету. Цртао је карикатуре за штампане медије у Србији и неколико телевизијских кућа. Носилац је преко 80 престижних домаћих и светских награда за карикатуру и сликарство.

Захваљујући богатом опусу, а нарочито делима са темама из свакодневног живота, али и оним са дневнополитичком тематиком...Блатник је утицао на ликовно стваралаштво и образовање многих карикатуриста у Србији, стоји у образложењу УЛУПУДС-ове награде за животно дело.

Комеморација ће бити одржана сутра у петак 21. октобра у Регионалној привредној комори од 11.30 , а испраћај истог дана у 14 сати на нишком Новом гробљу.


#   образовање   сликар   In memoriam   архитекта   карикатура   Александар Блатник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима