Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Aleksandar Blatinik

rssBookmark and Share

20.10.2016. Južna Srbija Info

Sinoć je u Nišu u 72. godini života preminuo ponznati niški i srpski arhitekta, karikaturista, slikar grafičar i pisac, Aleksandar Blatnik.

Foto: Laguna
Foto: Laguna

Aleksandar Blatnik rođen u Zaječaru, 1. oktobar 1944. srpski je arhitekta, karikaturista, slikar grafičar, dizajner i pisac koji živi i radi u Nišu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS, sa zvanjem „istaknuti umetnik“. Nosilac je ULUPUDS-ove nagrade za životno delo.

Blatnik je jedan od poznatijih karikaturista Srbije, koji je ne samo kao karikaturista već i slikar, grafičar i dizajner imao preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko 30 samostalnih izložbi u galarijama u Srbiji i svetu. Crtao je karikature za štampane medije u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća. Nosilac je preko 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo.

Zahvaljujući bogatom opusu, a naročito delima sa temama iz svakodnevnog života, ali i onim sa dnevnopolitičkom tematikom...Blatnik je uticao na likovno stvaralaštvo i obrazovanje mnogih karikaturista u Srbiji, stoji u obrazloženju ULUPUDS-ove nagrade za životno delo.

Komemoracija će biti održana sutra u petak 21. oktobra u Regionalnoj privrednoj komori od 11.30 , a ispraćaj istog dana u 14 sati na niškom Novom groblju.


#   obrazovanje   slikar   In memoriam   arhitekta   karikatura   Aleksandar Blatnik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima